Това да бъдеш морско чедо е наистина трудно. От малък помагах на дядо ми Атанас да кърпи мрежи, да чисти риба, а и от него се научих на какво ли не. Чувал съм стотици истории за морето, за неговите красоти, но и за злините, които е вършело. Морето е колкото красиво, толкова и опасно. И от дядо ми чух една история, която няма да забравя.

Когато били млади, той и неговите приятели решили да вземат лодката на чичото на един от приятелите му и да влязат в морето да упражнят наученото (тъй като по това време било "на мода“ да си опитен рибар). Влезли те в морето, като си казали, че няма да ходят на дълбокото, но изведнъж променили решението си.

Младият Наско им рекъл, че това не бива и да не забравят, че дори морето да е спокойно, нищо не пречи всеки момент да излезе буря над тях. Те не му обърнали внимание и просто потеглили. Спрели някъде навътре и били готови да хвърлят мрежата. Но изведнъж светкавица пронизла небето. От спокойно и гладко морето се превърнало в бурно, вълните ставали все по-големи. Небето потъмняло, започнало да гърми, а младежите нямали много опит в подобна ситуация.

Добре, че дядо ми и един от приятелите му били влизали с бащите си преди и били подготвени. Събрали мрежите, прибрали всичко и били готови да завият и да тръгнат към брега. Но точно когато завили, голяма вълна ударила лодката странично и един от младежите паднал във водата. Морето било черно и не можели да видят къде се намира приятелят им. Търсели и търсели, но неуспешно. Помислили, че това е краят.

След две минути се чул писък от една от близките шамандури. Момчето се било хванало за нея. Те бързо загребали към него и го спасили. С голям труд стигнали до брега живи и здрави. До днес дядо ми повтаря, че ако искам да стана опитен рибар, не трябва да си мисля, че съм подготвен за всичко, докато не го преживея.

Автор: Рая Тонозлиева

Тазгодишното издание на Никулденския конкурс на Gramofona.com е факт благодарение на: „Белина-Еко-Бургас”Пристанище Бургасобщина Бургас"Черноморски риболов" АДМедицинска лаборатория "ЛИНА"Синхрон-Спорт, народният представител от ДПС Севим Али, Комплекс „Звезда” в малкото и китно айтоско село Съдиево, където предлагат прекрасни условия за почивка и вкусни рибни специалитети.