Ще ви разкажа как един ден заведох децата си вместо на училище на риболов. 

От малки са запалени по риболова, сега са на 9 години. Покрай наш познат, който хваща доста риби, октоподи, калмари по Гърция та и ние купихме въдици и висим там на камъните до него. Мятаме на бомбарда и бял червей. Първият път ни върза кукичката, а слад това отказа. Вече сме на ниво знаем си всичко и се оправяме без чужда помощ. Мама връзва и разплита кордата, а децата мятат и навиват. 

Та една сутрин са разбрахме с приятелка да ходим до Неа Перамос в Гърция по женски, да се разходим и да помятаме за заргани. Дожаля ме за децата и вместо на училище, скрихме раниците зад вратата и хоп за риба. Приготвихме такъмите, те мятат, аз разплитам и разкачам кукичката от скалите и водораслите. Мятаха доста време и нищо и нищо. Вика ме Митко да дойда, че се е оплела кордата в скалите и аз дърпам, дърпам скъса се. Опита се детето да спаси кукичката - не че нямаме - отива дърпа част от кордата от скалите и хоп, едно попче се закачило. Голяма забава беше с тази риба. За две рибки висяхме цял ден, но тръпката да мяташ, да навиваш е несравнима. 

На госпожата ѝ написахме бележка, че са с вирус за деня и не се отбелязахме от плажа за да не се ракрием. 

За заргани в Гърция!

Някъде към края на август началото на септември настъпва сезона на зарганите в Гърция. Ние сме там на плажа всяка седмица. Мятаме и се надяваме да хванем. Децата ми постоянно искат да хвърлят и аз не мога да си доставя удоволствието от риболова заради тях и постоянното оправяне на нещо си. Та една сутрин отварям внимателно ципа на палатката да стана в 6 часа сутринта да си помятам докато те спят. Дърпам аз внимателно ципа без много шум.  Раз -два- три, точно се промъквам и някой ми изшептява: Мамоооооооо, ставаме ли да ловим, искам и азззззззз…

И се започна един риболов, на всяко тяхно хвърляне и риба. Егати кефа.

 Аз засега си оставам по разплитането, зареждането на червеи и разкачането на рибата от кукичката. И това е нещо!

 

Автор: Димитрина Тошевска

Тазгодишното издание на Никулденския конкурс на Gramofona.com е факт благодарение на: „Белина-Еко-Бургас”Пристанище Бургасобщина Бургас"Черноморски риболов" АДМедицинска лаборатория "ЛИНА"Синхрон-Спорт, народният представител от ДПС Севим Али, Комплекс „Звезда” в малкото и китно айтоско село Съдиево, където предлагат прекрасни условия за почивка и вкусни рибни специалитети.