С баща ми и чичо ми сме запалени рибари. Ходим редовно за риба на Дунава, тъй като сме от град Русе – най-големият български град, разположен на втората по големина и дължина река в Европа. Ние, от българската дунавска столица, обожаваме рибата. Имаме си лодка и редовно плаваме с нея, за да ловим риба.

В Дунава има различни видове риба – таранка, цаца, попчета, сом и други. Една юлска вечер, когато както обикновено си плавахме с лодката, усетихме необикновено клатушкане и се зачудихме какво се случва. Помислихме си, че водата е придошла или че лодката ни е в неизправност, но привидно всичко беше наред. Побутването обаче продължи. Тъй като беше вечер и бе тъмно, ние решихме да включим фенерчетата на телефоните си, за да видим по-добре какво се случва. Но на повърхността нямаше нищо необичайно. Всичко си беше както обикновено. Побутването на лодката обаче продължи... Дори леко започнахме да се притесняваме.

Тогава баща ми смело облече водолазния си костюм, който държеше на лодката и смело скочи във водата, а аз и чичо ми от двете страни на лодката застанахме с фенерчетата, за да му помогнем. Баща ми нададе вик, че под лодката плува огромен сом. Тъй като бяхме пуснали мрежи от двете страни на лодката, той плуваше плътно под лодката и така я побутваше. Ние се замислихме как да реагираме и решението беше и аз да скоча във водата и да се опитам да придърпам мрежата под лодката от едната страна, а баща ми от другата страна. След 10-15 минутна упоритост и борба, ние успяхме да вкараме рибата в мрежата. Сомът беше голям.    

Когато го извадихме на сушата, ние го изтеглихме и се оказа, че тежи цели 50 кг. Той имаше килограмите на човек. Беше уникално. За първи път в живота си виждах такава огромна риба. Пожелавам на всеки рибар такъв улов. Ние я очистихме и я опекохме и почерпихме всички приятели и роднини. Беше забавен рибен купон. Този сом винаги ще го помня. Вкусът му беше уникален.

Това си е като чиста печалба от тотото. Както тотаджията мечтае да хване джакпота, така и рибарят бленува да улови рибата на живота си. Някои хора търсят златната рибка, която изпълнява желания. Е, на нас дунавският сом ни е по-ценен от тази златна рибка. Приятен е на вкус, засища глада, създава приятни спомени и емоции. Какво повече му трябва на човека! Дунава е богатство.

Като дунавската риба втора няма. Плавайте с лодки в Дунава и няма да съжалявате. Въоръжете се преди това с въдици и мрежи. Бъдете поне по трима човека в лодка, за да може да си помагате и кой знае – може би точно вие ще сте следващите щастливци, които ще уловите следващия гигантски сом, който ще направи по-вкусна трапезата ви и по-прекрасен живота ви.

Автор: Деница Йорданова

Тазгодишното издание на Никулденския конкурс на Gramofona.com е факт благодарение на: „Белина-Еко-Бургас”, Пристанище Бургас, народният представител от ДПС Севим Али, Комплекс „Звезда” в малкото и китно айтоско село Съдиево, където предлагат прекрасни условия за почивка и вкусни рибни специалитети.

Благодарим и за неоценимата помощ на: