На 18.03.2011 г. един прекрасен пролетен ден преди работна втора смяна, имах два часа свободно време и тъкмо се чудех какво да правя, телефонът ми звънна.

Един авер ме покани да пием по кафе на реката, която ми беше на десетина минути с колата. Като ми каза че ловял уклей над 20 сантиметра, а там такива няма, така знам!

Не повярвах и естествено, женското и рибарското любопитство надделяха. И хоп в колата, която винаги е в пълно риболовно снаражение, три кафета за аверите и на реката...

Пристигам аз, нося кафетата, рибарския стол и една въдица за щука (караджейка хи-хи). Вадят живарника и вярно - пълно с огромни на 20 см. уклей. Исках един за стръв по-малък, но уви какъвто има.

Закачам един „малък” уклей, замятам и сядам да пия кафе и да слушам забавни истории за риби... Като не очаквам, изобщо да ми клъвне нещо. Гледам тапата, от време на време си танцува във водата, по едно време съм се отнесла, поглеждам няма я..., викам си той уклеят я е потопил. Приближавам въдицата и половината шпула развита.

Засичам и... Боже, той не бил уклеят, а доста по голяма риба. Естествено хищник, но незнам какъв (бяла риба, костур, кефал, щука или др.).

Започна се една борба, те едни треви чудо. Вече закъснявам за работа, но на кого му пука. Рибата е по важна хи-хи-хи.

И така след около 30-40 минути борба, се предаде. Дойде до брега изглеждаше 3-4 кг. щука, но кой да вземе кеп, няма смисъл. Като усети брега и пак навътре, но вече е изморена от борбата и се предаде. Единият авер нагази във водата и я хвана на ръце за да я извади. Беше 2,900 кг., то снимки, то смях, че уж на кафе, то и риба хванах и така.

В крайна сметка я подарих на шефа, за извинение, че съм закъсняла за работа и да се избавя от глоба или наказание. Той доволен, а аз още повече с хубава риба, тръпка и адреналин...

 

Автор: Дарина Иванова

Тазгодишното издание на Никулденския конкурс на Gramofona.com е факт благодарение на: „Белина-Еко-Бургас”Пристанище Бургасобщина Бургас"Черноморски риболов" АДМедицинска лаборатория "ЛИНА"Синхрон-Спорт, народният представител от ДПС Севим Али, Комплекс „Звезда” в малкото и китно айтоско село Съдиево, където предлагат прекрасни условия за почивка и вкусни рибни специалитети.