Никулден е, Бургас готви шарани яхния! И аз готвя същото за първи път! Уверен съм, във векът на информацията, изпрочетох десетина рецепти, не може да ми се опре това ползотворно преживяване! Беля близо два килограма лук, стоически проплаквам, но по мъжки! Накълцвам два домата, поръсвам с черни пиперчета, бахар, сол, две чаши вода и по-късно ще добавя червен пипер и дафинови листа! А шайбите шаранови просто са свежи, пресни и прекрасни, посолих ги подобаващо! Зная една тънкост за рибните ястия! Те просто се готвят със сол! Започва да мирише на класиката в жанра!

Вдъхновен в стила на Ути Бъчваров и аз си наливам една ракийка! И как няма да съм окрилен, очаквам на обед най-прекрасните гостенки, мили и фини като трите грации! Нареждам шайбите и си мисля дали няма да са очаквали цял шаран в тавата! С всеки съм готов да споря, че на шайби е по-вкусно изпечен! Вече мирише и ухае на ранните ми години, когато баба ми готвеше невероятно! Налях си още една ракия, този път вече и заслужена! Наздраве, празникът тръгваше много вкусно! Поразбърках и видях, че се е получил шедьовър от готварския ми дебют! Най- доволен е човек, когато е доволен от себе си!

Позвъни се ....пристигнаха и трите, щастливи и разчуруликани:"Ау.... как мирише, каква прелест....ти си гениален готвач!" Най- добрите готвачи са мъже, изтърсих съвсем емоционално! Тишина! Стори ми се безкрайно дълга! Отмина и пак започнаха хвалбите за моя страхотен успех! Пийнахме по аперативче с най - голямото нетърпение и Филка, мома второ издание, чевръсто напълни на всички чиниите! Хапнах първата хапка и усетих езика си като изтръпнал крак! Ужасно солено!

И лукът не беше за ядене! Изгледахме се изпитателно като обрани! - Язък за хубавия празник! Тъжно отрони Бончето най - хубавата, малко женена и много лъчезарна, вече бе смрачена като следобеда навън! - Ти, пи ли като готвеше бе Кольо? .....връхлетя ме Здравчето!!!!! - Мъжка работа ....!!!!

Не е ли жена да ти сготви! Тази риба е солена поне три пъти! Мълчах като мушната гайда! Рибата беше предварително осолена с калиева сол, мумифицирана да стои свежа и да лови шарани! Познат тарикатлък! В този миг ми се прииска да убия продавача на риба! Рибата остана, бялото вино свърши покрай ерзаца, кашкавалчета и сухи наденички!!! И лошото настроение се отразява понякога много пивко! - Язък за празника, повтаряше надолу по стълбите на изпроводяк Бончето!!!! - Не е ли жена да ти сготви ..!!! Аман от мъжки работи - жалваше се Филка!!!! - Пияндурник!- заключи Здравчето!!!!

Автор Митко Генов

Тазгодишното издание на Никулденския конкурс на Gramofona.com е факт благодарение на: „Белина-Еко-Бургас”Пристанище Бургасобщина Бургас"Черноморски риболов" АДМедицинска лаборатория "ЛИНА"Синхрон-Спорт, народният представител от ДПС Севим Али, Комплекс „Звезда” в малкото и китно айтоско село Съдиево, където предлагат прекрасни условия за почивка и вкусни рибни специалитети.