Решила златната рибка да се прибере за малко вкъщи при близките си. Пък и наближавало Коледа. Така че с един куршум-два заека щяла да удари тя. Нещеш ли от ръководството в службата я извикали да й съобщят, че от този момент е в платен годишен отпуск, тъй като не била излизала в отпуск и тя даже не си спомняла от кога точно. Казали на златната рибка, че и тя има право на три желания да й бъдат изпълнени, както и че има коледен бонус- почивка, където в България тя си избере.

Помислила, размислила се златната рибка къде би могла хем да се позабавлява малко, хем да успее да си почине. Била чувала много хубави отзиви за прекрасния приказен замък Равадиново, но в последния момент телефонът й звъннал. От другата страна на линията било нейното старо гадже паламудът Мунчо още от времето, когато била малка попова лъжичка. Той поканил златната рибка да му погoстува за коледните празници.

Бил си закупил наскоро вила на брега на река Дунав, в квартал "Боруна" в град Лом. Но как щяла драгата му гостенка да стигне навреме за празника. Когато погледнала часовника си, златната рибка се сетила, че днес е Бъдни вечер, а до коледа оставали броени часове. Решила тя да се възползва от коледния си бонус от работата, а именно да се възползва от безплатната почивка. Но оставал въпросът с придвижването.

Как златната рибка да стигне от морето до Лом навреме за Коледа в този трафик по пътищата преди празниците. Тъй като батерията на чисто новия й клетъчен телефон била паднала от ниските температури навън, златната рибка поискала да използва първото от трите й полагащи й се желания. Поискала тя мигом да се озове в Лом, заедно с целия багаж, който била помъкнала със себе си. Така и станало.  Mигом тя се стрoполила точно върху древните римски руйни в квартал "Калето" в Лом.

Понеже не познавала никого и както се казва, била нова в града  и всички наоколо я гледали като паднала сякаш от небето луда с толкова много куфари. Тя решила, поради липса на каквито и да са комуникационни устройства в себе си, да се възползва и от второто си желание, на което имала право.

Поискала на мига Мунчо да се яви пред нея. Да, но точно в този момент Мунчо си вземал отпускаща вана в новата си вила и тъкмо излизал от банята като бил заметнат само с една кърпа през кръста. Той тутакси си появил пред бившата си приятелка. Хората наоколо се смутили, а жените направо се разбягали, пищейки. Златната рибка се сетила, че в багажа има чифт стари къси панталони и тениска и ги подарила на Мунчо,за да се облече с нещо. Помолила го тя да я заведе в най- близкото кафене или заведение, защото била изгладняла като стар морски вълк. Мунчо й предложил да хапнат по сандвич и халба "Ломско пиво" в близката закусвалня "Рибарска среща".

Похапнали, попийнали те доволно, а след това Мунчо влязъл в ролята на гид и развел бившата си изгора из центъра на Лом на опознавателна обиколка. Посетили те Ломският исторически музей, както и Общинската художествена галерия "Поломие". След това, по време на разходка из Дунавския парк, златната рибка била приятно изненадана , когато Мунчо я завел на вечеря да похапнат цаца на корем в Бистро "Златната рибка". На късна разходка по плажната ивица, в главата на златната рибка изведнъж изплували кошмарите от миналото й.

Ставало дума за миналото лято, когато се била хванала в рибарската мрежа на рибаря Дичо от Приморско. Присетила се тя как, като го запитала кои са трите му желания, той й отвърнал, че е гладен и че ще си я опече на скарата за вечеря. В този момент рибката започнала да се задушава,не й стигал въздухът в гърдите. Mигом използвала тя и третото си желание. Пожелала си по- скоро да се прибере у дома. От този ден нататък, златната рибка никога повече не вкусила риба, най- вече цаца. Взели си тя всички полагаеми дни отпуск, както и една година неплатен отпуск. Заминала на лечение на Хаваите заедно с новия си приятел при нашумелия психоаналитик Гал Сасон. А работата- тя щяла да почака.

Автор: Антон Тодоров

Тазгодишното издание на Никулденския конкурс на Gramofona.com е факт благодарение на: „Белина-Еко-Бургас”Пристанище Бургасобщина Бургас"Черноморски риболов" АДМедицинска лаборатория "ЛИНА"Синхрон-Спорт, народният представител от ДПС Севим Али, Комплекс „Звезда” в малкото и китно айтоско село Съдиево, където предлагат прекрасни условия за почивка и вкусни рибни специалитети.