Едно далечно лятно време на моето любимо кюстендилско село, на р. Струма с приятели.  На на'ща любима река, на на'що любимо място са поставени бентове, като водата се стича по тях, а помежду им има отвори, в които се събират рибките. 

Аз и моя приятелка (10- годишни момичета) гледаме как момчетата от съседното село ловят риба с помощта на кепче и голям дебел прът. Решаваме и ние да си хванем рибка, която да седи с нас на плажа просто за компания и след това да я пуснем. По-големите ме бяха научили как се хващат риби с ръце от отворите и нямаше да ми е за първи път.

Тръгваме ние заредени с едно срязано пластмасово шише и голи ръце. Приятелката ми държи шишето, а аз се ровя в дупките като някои бяха толкова дълбоки, че ръцете ми потъваха целите, а водата се стичаше по главата ми. Минаваме тук, минаваме там, но няма риба (като изключим, че изтървах 2).

 Истината е, че не бяхме изчакали достатъчно време, за да може дупките да се напълнят с риба. Плажът беше пълен, нашата компания ни чакаше, а ние бяхме много засрамени и измислихме хитър детски план, за да не се изложим. Натъпкахме в шишето тиня и малко камъчета, за да изглежда, че има нещо и тръгнахме обратно. Стигнахме почти до другите, а едно момче се затича към нас, за да види какво сме наловили. Тогава моята приятелка "изпусна" шишето в реката, а реакцията на момчето беше: "Еее, рибата беше голяма!"

Автор: Даяна Ябукарска, 21г. 

 

Тазгодишното издание на Никулденския конкурс на Gramofona.com е факт благодарение на: „Белина-Еко-Бургас”Пристанище Бургасобщина Бургас"Черноморски риболов" АДМедицинска лаборатория "ЛИНА"Синхрон-Спорт, народният представител от ДПС Севим Али, Комплекс „Звезда” в малкото и китно айтоско село Съдиево, където предлагат прекрасни условия за почивка и вкусни рибни специалитети.