Имало едно време стар рибар, той уловил златна рибка и тя му изпълнила три желания. Вече сме чели тази приказка, нашата обаче е различна. Ето я и нея. 

Страшна и смъртоносна болест е плъзнала във водите на Черно море. Морските обитатели, семейство медузи-героите на нашата приказка, по всевъзможен начин се опитвали да почистят дъното, за да може заразата да не застигне тях и децата им. Опитвали и опитвали, но нищо не помагало. Сякаш нямало никаква надежда за спасение! 

Родителите на малкия ни герой -Медузко, били много притеснени и изрично предупредили него и сестра му да внимават какво ще намерят на дъното и да не ядат всичко, което видят. 

Не след дълго Медузко усетил, че болестта е проникнала в организма му. Силите му започнали да отслабват, знаел, че е на ръба на живота и смъртта! Той чакал да се оправи, но започнал да губи надежда. Положението не се подобрявало и той се пуснал по морското течение. Силните вълни на Черно море го изхвърлили на бряг.

Дните си минавали, семейството му плачело и го търсело, а от него нямало и следа. Медузко бил готов всеки ден да му е последен. С времето той създал приятелства с мидички и рапани, живеещи на пясъка. Хората го подминавали, подритвали го и винаги с погнуса казвали: 

-Какво ужасно мекотело!- и продължавали по пътя си. 

 В един слънчев ден се появило дете с чиста душа. То се навело, огледало Медузко и казало на майка си: 

-Мамо, мамо! МЕДУЗА! Мисля, че е в опасност! 

Тогава детето взело Медузко и го върнало във водата. Малкият  продължил по пътя си, а героят на нашата история бе спасен накрая! 

Поуката от тази приказка е, че младите хора и децата носят в себе си промяната и красивото бъдеще на нашия свят! 

Автор: Петя Стоянова – VI „д” клас , СУ „Св.св. Кирил и Методий“, гр. Бургас

Екипът на Gramofona.com сърдечно благодари на всички, които отново ни протегнаха ръка, за да го има и 11-ото издание на конкурса. Сред тях са бизнесменът Иван Кузманов, хотел „Утопия форест”, както и: