Един най-нормален ден, в един най- обикновен град петима моряци тръгнаха за риба с кораба си. Морето беше спокойно, а уловът добър. Бяха доволни, защото наближаваше Никулден, а без риба на този празник не може.

Докато изваждаха поредната пълна мрежа с лъскав паламуд, от устата на една риба пада камъче или по-точно малко синьо диамантче. Гледаха го моряците и решиха, че рибата им е достатъчна, и го хвърлиха в морето.

След малко го видяха на същото място като преди малко. Всички се видяха в чудо, решиха да строшат кристалчето. Взеха един чук и започнаха да удрят, но по него нямаше и драскотина. Вече се стъмваше, за това те оставиха диамантчето в кораба и се прибраха по къщите си и заспаха.

На сутринта  до тях намериха по още едно скъпоценно камъче. Както винаги се срещнаха на пристанището и започнаха да разказват какво им се е случило. Така вече имаше шест кристалчета- пет от рибарите и едно в кораба. Минало се време, всички свикнаха с това чудо. И всеки ден те оставяха камъчетата си и се събуждаха с още по едно. Броят на диамантчетата  се увеличи.

Най-младият от моряците се чудеше какво ли ще стане, ако изяде едно от тези кристалчета. Дълго мисли и реши, че няма какво да губи и глътна диамантчето. В този момент всички други скъпоценни камъчета изчезнаха безследно, все едно се изпариха. Но на другия ден се оказаха в чантата на младежа.

В началото той не знаеше какво да прави с тях, но след няколко дни усети промяна. Изведнъж започна да се чувства по-силен, по- бърз и по- умен. Така разбра, че има супер сили.

Морякът реши да започне нов живот- да стане супер герой, да помага на  хората и да остави зад себе си ловенето на риба. Градчето, в което живееше, попадна в тъмночервената зона  на заразени с Ковид 19. Властите обявиха – Локдаун. Хората се изпокриха от страх в къщите си, магазините затвориха и улиците опустяха. Болницата беше препълнена от пациенти, а малкото лекари бяха на предела на силите си. Жертвите от пандемията всеки ден се увеличаваха.

Тогава нашият герой реши да помага на съгражданите си. Продаде всичките диамантени камъчета в единствената отворена заложна къща. Уши си син костюм, монтира си криле. Отлетя до големия град, закупи хранителни продукти, лекарства и ваксини. На следващия ден по списък, изготвен от неговите приятели- рибари, започна незабелязано да оставя пред вратите  на къщите продукти от първа необходимост за гладните, лекарства и ваксини за болницата.

Хората от градчето „живнаха“-болните оздравяха,  отвориха се магазините и училищата, улиците се изпълниха с деца и възрастни, с усмивки и смях. Единствените, които знаеха истинската самоличност на човека в синия костюм, бяха неговите приятелите- рибарите. Но те си мълчаха, за да не развалят Никулденската магия. Така че ако видите човек син костюм, който прелита над улиците, не се плашете - това е диамантеният човек.

 Автор: Александра Анастасова - VI „в“ клас, СУ „Св. св. Кирил и Методий“,  гр. Бургас

Екипът на Gramofona.com сърдечно благодари на всички, които отново ни протегнаха ръка, за да го има и 11-ото издание на конкурса. Сред тях са бизнесменът Иван Кузманов, хотел „Утопия форест”, както и: