Мария Принц е дъщеря на големия български композитор и диригент Константин Илиев. Тя бе в Созопол, където  проведе майсторски клас по пиано на осмата Лятна академия на изкуството. Какви са впечатленията на световноизвестната пианистка и какво научиха учениците от нея? Интервю на Gramofona.com с Мария Принц

Г-жо Принц, какво успяха да научат учениците от вас?

- Опитах се при всеки да установя къде са силните моменти, да ги подчертая и да се опитам да дам рецепта, помощ и начини на упражняване, за да се преодолеят проблемите

Коя е формулата за успешното възпроизвеждане на едно произведение, така че то да докара публиката до екстаз?

- Лично за мен формулата е да се опитаме да стигнем до същността на произведението. Защо гениалният композитор е написал точно тази фраза така, а не иначе. И по обратен път да стигнем до идеята, до духа и атмосферата на самото произведение. Ние сме само посредници. Чрез нас публиката трябва да усети какво композиторът е искал да каже.

Какво научихте Вие от учениците си?

- Страшно много. Всеки урок е най-полезен за учителя. Човек вижда проблеми, намира разрешение. Постоянно се опитвам да направя така, че никой да не свири еднакво, когато става въпрос за едно и също произведение.

Бихте ли се радвали, ако вашите ученици станат по-добри от вас?

- В тази професия няма таван. Всеки един от нас се опитва да е по-добър от вчера, даже отпреди една минута. В тази професия всеки до края на живота си може да постигне по-добро.  Това не се отнася само за мен, а и за учениците и за всеки, който се занимава с музика.

Какво бе за вас Лятната академия на изкуствата тази година?

- В началото си казах  дано да издържа физически и да бъда в кондиция и свежа до последния момент. Нямах момент, в който да има спад в мен. Бях удивена, че накрая след деветия час, когато при мен идваше десетия ученик с произведение, което ме радва, аз просто се чувствах свежа. Атмосферата в Созопол е уникална.

Непосредствено преди да дойда тук бях в Сиена(бел.ред. Сиена е град в Тоскана, Италия), където също се провеждат майсторски класове и където имах концерт с известния пианист Патрик Роа. От Сиена направо пристигнах  в Созопол. Писах на Роа, че като атмосфера, романтика и излъчване двата града много си приличат.