Един реализиран голям проект, нов музикален фестивал и много започнати проекти – това се откроява като събития през изминаващата 2019 г. в Бургас, сочи справка в новинарския поток на Gramofona.com. Тук не влизат местните избори, за които отделяме място в отделен материал.

Бургас е град, в който през последните години се реализират много проекти – кои повече, кои по-малко успешни. През 2019 обаче само един по-значим беше финализиран. Това е създаването на Медицински факултет към университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Парламентът даде „зелена светлина“ за откриването му през месец май, а през септември бяха приети първите студенти.

През есента беше обявено, че още две висши училища имат желание да открият свои филиали в Бургас – Софийският университет и Университетът по архитектура, строителство и геодезия. Дали и кога това ще се случи, ще стане ясно през новата година.

Обновени бяха и няколко учебни заведения, като сред тях изпъква напълно реконструираната Професионалната гимназия по транспорт, или Автото, както си го знаят бургазлии.

През тази година трябваше да се случи и откриването на спортната зала „Арена Бургас“ в комплекс „Изгрев“. Изграждането ѝ обаче се забави и очакваното финализиране на проекта в края на годината постепенно се измести за началото на 2020, а вече се говори и за край през пролетта.

През годината започнаха много нови проекти. Сред тях е цялостната реконструкция на Културния дом на нефтохимика. Ремонтните дейности по сградата стартираха в началото на юли, като се очаква в рамките на 400 дни една от най-емблематичните бургаски сгради да бъде напълно модернизирана и преобразена. Всичко в НХК ще бъде реконструирано, без залата, където се провеждат заседанията на Общинския съвет.

Започна и строежът на новата градска библиотека, която ще изникне на мястото на бившата Немска болница (или училище) в централната градска част. Тук обаче имаше много спорове относно проекта, появиха се радетели за запазване на облика на старата сграда, която е представител на архитектурния стил баухаус. Първоначално намеренията бяха автентичното здание да се използва като основа, върху която да се гради библиотеката. В крайна сметка обаче цялото бивше Немско училище беше сринато до основи, което предизвика гняв у много бургазлии. Обяснението от общинската администрация за предприетите действия бяха, че проектантите не са дали гаранции, че носещата конструкция е надеждна и стабилна.

Стартира и ремонтът на Филхармонията в Бургас. Концертната зала „Проф. Иван Вульпе“ ще бъде възстановена изцяло и в автентичния си вид от преди повече от 100 години.

Заслужава да се спомене и строежът на новата лодкостоянка в квартал „Крайморие“, която разполага с 50-60 места за малки плавателни съдове и обслужващи сгради. Тепърва предстои там да се строи и Културно-исторически комплекс „Ченгене скеле“. Това ще е многофункционална зона за широк обществен достъп, чиято цел е популяризиране на рибарския занаят и традиции.

Откъм криминални новини изминаващата година в Бургас беше сравнително спокойна. На този фон впечатление направи директорската рокада в Областната дирекция на МВР. Комисар Радослав Сотиров беше назначен на мястото на задържалия се дълго на ветровития пост ст. комисар Калоян Калоянов, който пък вече е шеф на местната жандармерия.

Сред културните събития през годината специално внимание заслужи появата на новия музикален Spice Music Festival, който през лятото доведе в града емблематични световни изпълнители от диското на 90-те години. Първоначално обявен едва ли не като заместител на легендарния Spirit of Burgas, организаторите побързаха да уточнят, че всъщност няма да е от такъв мащаб. Той обаче се оказа изненадващо успешен, което логично доведе до обявяване на второ негово издание през 2020 г.

В областта на спорта Бургас може да се похвали с третата поредна титла на волейболния „Нефтохимик 2010“. За спортист номер 1 на града пък беше избрана Стефани Кирякова – бургаското златно момиче в националния отбор по художествена гимнастика.