Сградата на бившата Немска болница е съборена изцяло, сигнализираха до редакцията на Грамофона нюз ядосани бургазлии, живеещи в района. Те недоумяват защо се е наложило премахването ѝ до основи и твърдят, че макар отвътре да е била в окаяно състояние, стените й били здрави.

Те до последно са знаели, че целостта на сградата ще бъде запазена и впоследствие реконструирана в нова и модерна библиотека.

„Тук са се родили поколения бургазлии и сградата в никакъв случай не трябваше да се бута изцяло. Грам не сме очаквали, че това ще се случи”, коментираха още бургазлии.

Пред екипа ни от пресцентъра на Община Бургас обясниха, че решението за събарянето на зданието е било на архитекти и проектанти. А причината – твърде лошото състояние на сградата.

Припомняме, че още когато се заговори за пълната промяна на бившата Немска болница, възникна спор между архитектите около новия проект. Преди месеци от Фондация „Български архитектурен модернизъм“ например се обявиха за запазване на оригиналната фасада, тъй като сградата на бившата Немска болница и училище е интересна и представлява стила модернизъм.

Новата и модерна библиотека в града ще е факт до 2 години. В нея ще има книгохранилище, в което ще се съхраняват над 600 000 произведения. Предвидени са зони за отдих, споделени работни пространства и дори кафене, в което всеки ще може да се наслади на любима книга.