Обещание, забавено повече от 17 години. Започва строителството на нова и съвременна градска библиотека в Бургас. Тя ще се появи на мястото на Немското училище.

„Имаме дълг към библиотеката. Навремето Общината продаде недовършения строеж на библиотеката на Бургаския свободен университет. С парите, които тогава е получила, е трябвало да се построи сграда на библиотеката. Защо не е станало това, не знам, но сега изправяме една несправедливост“, коментира кметът Димитър Николов.

Новата библиотека ще има книгохранилище, в което ще се съхраняват над 600 000 произведения. Ще бъде обособен самостоятелен детски отдел, който ще си има и лятна читалня. Предвидени са зони за отдих, споделени работни пространства и дори кафене, в което всеки ще може да се наслади на любима книга.

Библиотеката ще съчетае в себе си класическия вид на книгохранилище и модерната визия на подобни институции от 21 век. В дворът ще се обособи малък амфитеатър, а под сградата е предвиден и подземен паркинг с капацитет за 40 автомобила.

Предвижданията са призрачната сграда, която до средата на 90-те беше болница, да претърпи пълната си промяна за две години.