Сградата на Филхармонията в Бургас ще бъде възстановена изцяло и в автентичния си вид от преди повече от 100 години. Днес беше представен и проектът, по който ще се направи ремонта. Работата пред екипа ще е истинско предизвикателство, защото концертната зала „Проф. Иван Вульпе“ в момента е в отчайващ вид. Тя обаче е част от архитектурен ансамбъл и трябва да изглежда точно така, като и през 1913 год. когато е била построена.

В залата все още има парчета от оригиналната ламперия, които също трябва да се запазят, защото те помагат за акустиката. „Тук има невероятна акустика. Една от най-добрите в страната и специално заради нея в големия проект има отделен акустичен проект“, обясни зам.-кметът Йорданка Ананиева. По време на ремонта ще се възстановят и зазиданите през 60-те години на миналия век прозорци, които са гледали към площада. По фасадата и в момента си личи къде са били те. Ще се подменят напълно

ВиК, електрическа, отоплителна и вентилационна системи, ще се изгради топлоизолация. Ще се запазят така съществуващите входове, но ще се промени тяхното предназначение – входът отдясно ще се превърне в посетителски, а този от лявата страна ще бъде служебен и билетна каса. Над тях ще бъдат изградени козирки. В момента цялата сграда е в огромни пукнатини, подовете са прогнили, а от таваните падат огромни парчета мазилка. От години балконът на концертната зала е затворен, защото е опасен. В нея обаче продължават да репетират музикантите на бургаската опера.

Проектът за ремонта е изготвен през 2018 год. Фирмата-изпълнител на обществената поръчка е „Стройкомерс“ ЕООД с управител Даниел Атарян, а проектант е „Мото“ ООД – Бургас. Основната стойност на обекта е 1 823 501,80 лв. с ДДС.

Средствата се отпускат от Министерството на културата.

 

В галерията можете да видите сегашното състояние на Филхармонията.