Унищожените дюни на къмпинг "Смокиня", както и строежите на къмпинг „Градина“, на Алепу и на Арапя, привлякоха вниманието и на Би Би Си, съобщават агенциите. В статия, озаглавена „Българи заклеймяват "ековандализъм" по крайбрежието“, британците обобщават информациите от последните няколко седмици, позовавайки се на български медии и потребители във Фейсбук.

По дюните растат редки растения, а законите за околната среда ги защитават. Унищожаването им е незаконно, дори да се намират на частен терен, уточнява Би Би Си. Медията припомня строителния бум по българското крайбрежие и че не за пръв път властите са обвинени, че позволяват околната среда да пострада.

"Натискът за комерсиална експлоатация на бреговата линия често е сравняван със "строителната треска" в Коста Брава през шестдесетте", пише в материала, който припомня и скорошните прогнози, че Брекзит ще увеличи прилива на британски туристи по българското море.

Би Би Си отбелязва, че на 25 януари, след седмици медиен натиск, българската Дирекция за национален строителен контрол нареди спиране на строителството на три места по Южното Черноморие – на къмпинг „Градина” до Созопол, в района на Арапя и в Алепу. На 28 януари ДНСК обяви, че инспектира друг строеж – в курорта „Св. Константин и Елена” на север.

Над 70 % от пясъчните дюни в страната се намират на частни терени. Това отчасти се дължи на земя, получила земеделски статут по време на процеса по ренационализация след падането на комунизма. Според разследващи журналисти причината е корупция в местните общински съвети, посочва още британската медия.