Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще поиска от разрушителя на дюните на къмпинг „Смокиня“ да ги възстанови. Това заяви той в предаването „Още от деня“ на БНТ. Екоминистърът подчерта, че това ще стане в момента, в който приключи наказателното производство по случая, тъй като в момента не могат да се взимат административни мерки срещу нарушителя.

„Аз ще поискам, използвайки един специален закон, по който това може да се случи, да ги възстанови. Разбира се, даваме си ясна сметка, че дюните се формират за изключително дълъг период от време и възстановяването няма да бъде такова, каквото природата го е създала, но трябва да бъде най-близкото възможно до това. В момента, в който имам тази административна възможност, ще го направя“ – обеща Нено Димов.

Министърът определи увреждането на дюните като „абсолютно безобразие, което трябва да бъде пресечено в зародиш“. Според него, взимайки веднага мерки, държавата е показала, че си е на мястото и че такъв тип вандалщина няма да бъде търпяна.

Припомняме, че за унищожаването на дюните прокуратурата обвини бургаския бизнесмен Иван Нончев. Той наел багериста Иван Пазвантов да изравни дюните, защото му пречели на гледката.

Снимка: БНТ