Бургазлията Иван Нончев е пуснат на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева. 46-годишният мъж е обвинен за унищожаването на дюните на къмпинг Смокиня. Това съобщи апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров.

Срещу парична гаранция, но от 2 000 лева на свобода е и багеристът Иван Пазвантов. Третият задържан е 18-годишен младеж, който остава ключов свидетел. Срещу него обвинения не са повдигнати. Унищожаването на дюните на къмпинг Смокиня предизвика истински скандал.

Първоначалната информация е, че Иван Нончев има имот там, а дюните му пречели на гледката. За това и поискал тяхното израняване.

По информация на Gramofona.com Нончев е готов на споразумение с прокуратурата, за да избегне предвиденото от закона наказание.

Тъй като дюните са защитени, бургазлията е заплашен от глоба, която е от 1000 до 10 000 лева и затвор до 3 години. При споразумение обаче той може да се размине и с условна присъда.

Условно може да е наказанието му, дори и ако Нончев не успее да се споразумее с държавното обвинение, но признае вината си и се съгласи на съкратено съдебно следствие.