„От вчера работят наши мобилни екипи, не както предишни години от активния летен сезон, и извършват непрекъснато мониторинг какво се случва с дюните“. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването „Тази сутрин“ по 6ТВ.

На въпрос защо дюни се намират в частни имоти и как при това положение държавата може да се справи с унищожаването им, тя отговори: „Независимо от режима на собственост – дали е частна, държавна или общинска, в Закона за защитените територии ясно е записано, че дюните не трябва да бъдат разрушавани и трябва да бъдат опазвани. Тоест всеки един гражданин, независимо от собствеността, която притежава, е длъжен да опазва дюните и да се съобразява със закона. Законът важи за всеки един и ако съответно извърши нарушение, се наказва“, допълни Ангелкова, като уточни, че в случая с къмпинг „Смокиня“ наказанието е до 3 години затвор и глоба от 2 до 10 хил. лева.

„Това е изключителен вандализъм. Аз наистина не мога да си представя как някой може да си помисли, че може просто така да заравнява и да ползва багери, за да му се открива гледка. Абсурдно е“, коментира тя.

По думите ѝ държавата е взела необходимите мерки и в случая с къмпинг „Смокиня“ се е реагирало незабавно от абсолютно всички институции.

"Когато има нарушител, задължително се предприемат мерки, независимо каква е собствеността. Важен е контролът, искам да благодаря на всички институции. Вече има повдигнати обвинения“, посочи още Ангелкова. Тя уточни, че с промените в Закона за Черноморското крайбрежие се предвиждат по-високи глоби за унищожаване на дюни - до 50 хил. лева.

Източник: Агенция „Фокус“