Вече е известен големият победител в 10-то, юбилейно издание на Никулденския конкурс на Gramofona.com за написване на рибарска история. Пандемията не ни позволи да се съберем заедно през миналата година, доста ни забави и сега, след ограниченията, в Магазия 1 на Пристанище Бургас се събраха най-близките приятели на Gramofona.com и писаното слово.

Ние не обичаме да поддържаме излишно напрежение, за това ще ви кажем веднага. Първата награда е за „Писмо до бате Гошо“ на Нели Арнаудова. Едно закъсняло признание за една несподелена любов, което със сигурност ще ви трогне. Нели от години живее в Бристол, Англия, а за нас стана приятна традиция поне един разказ или история да пристигат от чужбина.

Наградите на Gramofona.com вече са стигнали до слънчева Гърция, студена Дания, а сега основният приз заминава за мъгливия Албион. Наградата връчи изп. директор на Пристанище Бургас Диян Димов. Тъй като Нели нямаше как да пристигне, нейният син Илко Арнаудов ще има отговорната задача да й предаде чека за 400 лв. и книгите, които издателство „Либра Скорп“ осигури. Бургаското издателство подари на всички отличени книги на любими бургаски автори.

Втората награда е за „Комлушка русалка“ на Антония Янакиева. Старите бургазлии помнят, по-младите не знаят, но в Комлука има разкошен плаж и действието на разказа започва точно там. Третата награда е за Гергана Стоянова и двата й разказа „Една изпълнена фантазия“ и „Костюм за щука“.

Чувството за хумор на Гери е свежо и леко хапливо точно като охладено шампанско. Със сигурност ще ви погъделичка, лекичко ще ви замае и ще ви накара много да внимавате когато следващия път си пожелавате нещо. Защото фантазиите понякога се сбъдват.

Поетът Янчо Милев получи поощрителната награда за своята "Песен за стария рибар", осигурена от специализирания магазин за рибарски принадлежности и морско оборудване „Синхрон“.

Специалната награда на Община Бургас пък отива при едно специално момиче от Нова Загора. Маргарита е дете със специални образователни потребности, но със семейството си обожават риболова. Нейните "Рибарски приключения" разказа майка й Динка. Маргарита и родителите й ще имат възможността да се насладят и на едно страхотно морско приключение, защото техният подарък е семейно пътуване до Остров Света Анастасия.

Художничката Юлия Красовска и нейните талантливи ученици се постараха да превърнат пространството около Магазия 1 в арт галерия на открито. Картините им засилиха прекрасното морско чувство и настроение, за което искрено им благодарим.

Специални гости бяха и възпитаници на Вечерната гимназия в Бургас, които ще очакваме да ни изненадат с любопитни разкази и истории още тази година.

За първи път от началото на конкурса невероятният Ваньо Вълчев беше заедно с нас само духом. Той все още се възстановява след тежък ковид, а ние му пожелаваме много здраве и сили, за да бъде част и от 11-то издание на конкурса ни. Искрено благодарим на Динко Динков, който се нагърби с нелеката задача да отмени Ваньо Вълчев и да оцени творбите тази година.

Лятото все по-осезаемо се усеща, така че е време да трупате нови рибарски спомени и приключения, а ние ще ви очакваме на Никулден, за да ги споделите с нас и тогава заедно да дадем старт на Никулденския конкурс 2021/2022.

В тази трудна и изпълнена с предизвикателства година, искаме да благодарим от сърце на всички, които отново ни протегнаха ръка, за да го има 10-то юбилейно издание на конкурса.

То стана възможно с подкрепата на Пристанище Бургас, Партия ГЕРБ Бургас, Община Бургас, строителната компания АРТСТРОЙ, мебелна къща ФЕЙДОМ, земеделският производител Иван Кузманов, строителна компания „БУРГОС СТРОЙ,  Спортен клуб по борба "Черноморец-Бургас", Медицинска лаборатория Лина, специализиран магазин за морско оборудване, екипировка и риболовни принадлежности „СИНХРОН СПОРТ, фирма за алуминиеви парапети и стъклени системи Лучи, хотел „Утопия Форест, народният депутат от Демократична България Димитър Найденов, плаж Крайморие.

 

Снимки: Тани Костадинов