Втора година липсата на дърва за огрев за местните от Руен опъва нервите на кмета на Общината Исмаил Осман. „Тази година чакаме близо 10 000 кубика дърва. Едно е да не достигат 100 кубика, друго е да не достигат 10 000 кубика. За стоте кубика десет работника с резачки за един ден ще ги доставят“, казва Исмаил Осман.

Той е бесен и допълва, че организацията по доставката на дървесина и тази година е под всякаква критика.

Пред екипа ни Осман опроверга твърденията на служебния земеделски министър Явор Гечев, че проблемът е изкуствено създаден. Преди дни Гечев обясни, че местните от няколко руенски села отказвали лятото да получат налични вече дърва от вида габър и мъждрян, а чакали дъбови дърва.

 „Това са пълни глупости и министърът е подведен от шефа на Горското в Айтос. Да, през лятото е предложено на част от кметовете и на част от хората габър и мъждрян, но те са около 1000 кубика. Елате да ви покажем въпросните дърва мъждрян и габър, които са колчета за домати. 3-сантиметрови, та те не са и дърва даже.

Проблемът не е създаден от местното население, нито от общината, а от директора на Горското стопанство. Защо до преди две години нямаше проблем с доставянето на дърва, а от две години има?

Оправдават се с голямото търсене на дървесина покрай войната между Украйна и Русия. Да, ама миналата година нямаше война и пак нямаше дърва. Даже проблемът беше още по-сериозен“, коментира Осман.

Какви спешни мерки трябва да предприеме държавата, за да не остават хората без отопление през зимата, очаквайте интервю с руенския кмет в Грамофона. Нюз.