Обекти и маркирани дърва за сеч в горите има, но няма кой да ги добива. Това съобщи пред Грамофона нюз директорът на Горското стопанство в Айтос инж. Сахак Сахакян. Стопанството снабдява с дървесина жителите от Руен и Айтос. За отоплителен сезон 2022/2023 г. за двете общини е определен годишен лимит, както следва - Община Айтос – 14 000 пространствени кубически метра дървесина, а за Община Руен – 50 000.

„На територията на Айтос има 36 населени места, от които 20 са запълнени на 100 %. А тези, които искаха да купуват и габър, и мъждрян, са взимали по 50, по 100 и по 200 кубика повече. Останалите 16 села, са получили по 60, 70, 80 % дървесина“, обясни горският директор.

Чакащите дърва в Руен са над 2000 семейства. За тях са нужни още 9 500 пространствени кубически метра дървесина.

Инж. Сахакян обясни, че в Руен от 1.01. 2022 г до 11.11. 2022 г са добити малко над 50 000 кубика, които са влезли в къщите на хората. „От тях 43 500 кубика са към тазгодишния лимит. Трябва да дадем още 6 500, за да изпълним общото количество, макар че вече има искане за още 3 000 кубика. Разберете обаче, че няма работници, с които да запълним лимита, който е сега“, коментира директорът на ДГС-Айтос.

По думите му всички секачи са на мнение, че трудът им трябва да бъде по-високо заплатен, за да останат те и да работят.

„Един работник идва много пъти с жена си, с каруцата си ако днес не изкара 170-180 лева за 10 кубика, просто няма смисъл да излиза. Те също са хора, гледат семейства, плащат разходи.

Сега продаваме един пространствен кубик дърва за 50 лева без ДДС или 60 лева с ДДС. Ако работникът иска 20 лева, 15 % е печалбата на фирмата, 15 % е данъкът, 5 лева се плаща тарифна такса на държавата за всеки кубик. Така остават 18 лева. Къде отиде маркирането, къде отидоха разходите за гориво, за части, заплатите на горските. Как, как да стане всичко?“, пита инж. Сахакян.

Решение на проблема със забавянето на дървесината той вижда в увеличаване цената на кубик дърва до 70 лева без ДДС. Сахакян не знае дали хората ще могат да плащат по-висока цена за дърва, но в противен случай според него има риск секачи изобщо да няма.

„Те отиват във Франция да берат грозде и не се връщат. Отиват в Германия дърводобивници и не се връщат. На нас всеки ден ни трябват 60 души да работят, а на терен сега са 37-38. Идеята ни беше до средата на ноември да свършим на 100 %. Елате да видите на терен миньорски труд на открито. Това не е залепване на етикети на консерви, това е жестока работа. Това са хора, които искат на този тежък труд да получават пари“, обясни Сахакян.

Той допълни, че в руенското село Люляково имал специален склад, в който се доставят дърва. В момента от него на семейство се дават по 2 кубика.

„Като семейството си ги купи днес, то знае, че до Нова година може да изкара с тях. И може спокойно да изчака, ако е по-назад в списъка“, допълни още директорът на ДГС-Айтос.

Междувременно двамата бургаски депутати от ДПС Севим Али и Ешереф Ешереф отправиха питане към служебния министър на земеделието Явор Гечев кога и в какъв срок ще бъде разрешен проблемът и доставени липсващите дърва за хората.