Дърва за хората има, но няма кой да ги сече, казва пред екипа ни инж. Георги Николов, зам.-директор на Държавно горско стопанство – Айтос. Той е категоричен, че в горите трябва да се инвестират средства, за да може в цялата страна дърводобивът да се улесни.

„Като действия от наша страна сме предприели вдигане на цени три пъти тази година, но работна ръка няма и проблемът се задълбочава. Може би на национално ниво трябва да се вземат някакви действия дали на преквалифициране на работната ръка, на нови работници, да стане по-привлекателна работата в горите, защото сами виждате тук какви са терените, наклоните, отдалечеността на обектите“, казва още инж. Николов.

Шефът на 4-ти Горски стопански участък – Айтос Рамадан Осман припомня, че преди години работната ръка в горите е била много, но и цените на горивата и консумативите са били по-евтини. Той също е на мнение, че разценките на работниците в горите са ниски и трябва да се вдигнат, защото трудът на хората е тежък.

„Има места, където хората вадят дървата с каруците, има места - прехвърлят на ръка. Като прехвърлят на ръка едно семейство не може да прехвърли повече от 5 кубика. Има по-възрастни, 60-годишни, които не могат да направят, както младите. Трудно е, тежко е!“, обясни Осман.

Справка на екипа ни показа, че преди 10 години да добиват дървесина в района са били 200 семейства. Днес са останали едва 40.