27-годишната Ганка от руенското село Вресово работи като дървосекачка от 13-годишна. Вече е майка на четири дъщери и всеки ден полага жесток труд, за да не ги лишава от нищо. Става в 06:00 часа всяка сутрин. Приготвя храна, докато е в гората и за четирите си деца. Води ги на училище и след час и половина със съпруга й Стефан потеглят с каруцата към сечището.

Изминават по десет километра горски пътища с кон, за да припечелят за насъщния. Рязането на дървесина от семейството започва в 08:30 часа и продължава до ранния следобед. Ганка е 45 килограма, а на ден заедно с мъжа си пренасят по над 5 тона. Само една метровка тежи над 50 килограма, но младата майка не мисли затова, а как с мъжа й да добият повече дървесина, защото им плащат на кубик. 

Ганка среща Мария не в кафенето, а в гората. Мария е на терен откакто се е омъжила и вече не й прави впечатление колко тежат дървата, които вдига. Иска само достойно заплащане, за да свързва двата края.

Какво трябва да се промени, за да може да се улесни дърводобивът в Айтос и страната, очаквайте мнението на горските специалисти от ДГС-Айтос в следващия репортаж на Грамофона нюз.