„След последната сесия в Средец за пореден път видях един неработещ в правилната посока Общински съвет. Подкрепям изграждането на фотоволтаични централи, но това да става на вече съществуващи сгради, защото така подпомага хората както в битов, така и в промишлен характер.

Изграждането на фотоволтаични централи в огромни мащаби, както се иска за Дебелт и Сливово, е недопустимо“. Това коментира пред Грамофона нюз кандидатът за кмет на странджанската община инж. Гошо Атанасов.

Електроинженерът присъства редовно на общинските сесии в Средец, защото е роден и израснал там. Казва, че проблемите не само в града, но и в голяма част от населените места са много и от години не са решавани.

Бе категоричен, че незабавно трябва да се промени практиката общински съветници да внасят едни и същи докладни, с един и същи характер, след като те вече многократно са били отхвърлени.  

„Явно докладните записки за Сливово и Дебелт помагат на местните политици да си правят добра предизборна реклама. След много скандали и обвинения, последната сесия буквално се превърна в предизборна кампания.

Вкарването на едни и същи докладни е решение на Общинския съвет и той трябва да промени това“, обясни инж. Атанасов.

Той предполага, че инвеститорите на фотоволтаичните паркове в Дебелт, както и общинската администрация, не са направили никакви проверки и запитване нито към Министерството на културата, нито в Националния институт за недвижимо културно наследство  относно намиращият се в района Национален археологически резерват „Деултум-Дебелт“.

„Една такава проверка може да направи проекта нереализуем. Към тази голяма инвестиция има нужда от изграждане на много присъединителни съоръжения, които ние не видяхме приложени във въпросните докладни и материали, а те са важен фактор при реализацията на един такъв мащабен проект, особено в зона със специални изисквания“, допълни кандидатът за кмет. Инж. Атанасов е на мнение, че община Средец има крещяща нужда от инвестиции и разкриване на нови работни места.

„А Дебелт е логистичен център, който е близо до пристанището, до големия град, има изградена жп връзка, близо е до АМ Тракия, което дава една голяма възможност там да се направят сериозни инвестиции.

Но някой трябва да ги привлече. Моят привиз към всички общински съветници е не само да си водят предизборна кампания в Общинския съвет, но действително да предлагат нови идеи, нови програми, чрез които да привличат инвестиции“, обобщи инж. Атанасов.