„Ние не сме против инвестициите и изграждането на слънчеви батерии в Дебелт, но не и в такива мащабни размери“, това коментира пред Gramofona.com Величка Хемпел.

Тя е организаторът на подписката срещу изграждането на фотоволтаичен парк в землището на Дебелт. Величка Хемпел е на мнение, че най-голямото замърсяване в Европа в момента идва именно от фотоволтаиците.

„Те правят 70 градуса температура на земята и вие искате Дебелт да е в кръг. Вие това ли искате да бъде бъдещето на нашите деца? Ще изчезнат пчелите и много животни, а аз искам да ям хубаво сирене от местната мандра“, това коментира пред общинските съветници Величка Хемпел.

Тя е категорична, че в никакъв случай не трябва да се позволи 1100 дка от землището на Дебелт да са заети от фотоволтаици. Според нея много по-добре би било да има завод, ако ще и за ракия, който да осигури реални работни места за близо 100 човека.

Относно обвиненията, че подписката в Дебелт е манипулирана, Хемпел се засмя и каза, че това е абсурдно. Допълни, че подписката е можело да нарасне още, но хората не са имали време да се организират, защото в последния момент видели, че докладната отново е в дневния ред на местния парламент.

Величка Хемпел присъства на сесията заедно с още 15 души от Дебелт. Докладната не бе приета от общинските съветници, а хората се заканиха, че ако предложението отново влезе в дневния ред, те ще продължат да идват и са готови на протести.