Инженер Гошо Атанасов присъства на заседанието на Общинския съвет в Средец и застана на страната на групата протестиращи от Дебелт, които не искат фотоволтаичен парк. Хората дойдоха да изразят недоволството си, а в Дебелт върви подписка и над 400 души вече са се подписали, но в началото на заседанието докладната беше оттеглена. Миналата година Гошо Атанасов обяви, че ще се кандидатира за кмет на Средец. Редакцията на Грамофона Нюз го потърси за кометар като експерт, който работи с фотоволтаици.

„Аз работя в компания, която присъединява фотоволтаични централи, те не пречат като излъчване, но голямата площ, която заемат, е проблем. На предната сесия общинските съветници отхвърлиха идеята за фотоволтаичните паркове, а на тази сесия администрацията ги изтегли поради натиска на хората в Дебелт и аз твърдо заставам зад тяхното недоволство“, коментира Гошо Атанасов.


„Предложените сега земи са около самото село и така ще спрат развитието на населеното място. Тези терени така са заложени в Общия устройствен план, за развитие и затова са общински. Ако фотоволтаиците бъдат поставени там, ще се затворят всички достъпи до селата, хората няма да могат да излизат на разходка на поляните за гъби, да изкарват кравата си на паша“, обясни инж. Гошо Атанасов.

Според него има достатъчно пустеещи земи в отдалечените зони на населените места, които не се използват дори за пасища и на които могат да се правят фотоволтаични паркове.

По думите му всичко това е следствие на липсата на план за бъдещето. В администрацията на Иван Жабов се работело само за момента, без ясна визия и стратегия за развитие.

„Зелената енергия е бъдещето, но общинската администрация в Средец няма визия за развитие и допуска монтажа на фотоволтаици в градинските дворове по селата или на поляните около домовете на хората“, казва Гошо Атанасов.