Обрасли с треви тротоари, улици с дупки и препълнени контейнери. Дебелт е най-голямото село в община Средец. Тук живеят близо 2000 души, на негова територия е стратегическото предприятие „Промет“, има мебелна фабрика и няколко цеха.

С добре развит бизнес, селото е един от основните данъкоплатци в община Средец. Въпреки това усещането е, че Дебелт е забравен от общинската власт, коментира инж. Гошо Атанасов. Той е бивш общински съветник в Средец, а сега е решил да се кандидатира за кмет на общината, защото знае как да се справи с натрупаните от години проблеми.

Дори и за простички неща като това да се смени крушката на уличното осветление, хората в Дебелт разчитат на приятели и съседи, а не на администрацията.

„За 12 години в цялата община има завършени едва няколко проекта и повечето от тях са започнати от предходния кмет, а не от настоящия“, не крие пред Gramofona.com недоволството си Атанасов.

Пътищата в Дебелт са в окаяно състояние, а проблемите с водата са ежедневни. „Тръбите са стари и постоянно се пукат. За това налягането е слабо, за да няма аварии. Но така водата не достига високите части на селото“, оплакват се и местни.

Друг тежък проблем, пред който са изправени е престъпността и липсата на постоянно полицейско присъствие. „Тук постоянно прииждат ромски фамилии. Настаняват се да живеят, не знаем дали е законно, но в центъра на селото има гето. Ние вече не слизаме на разходка до там, защото е опасно“, признават хората.

В Дебелт няма полицейски участък, а само един районен инспектор. Още през 2014 година местни искаха тук да има по-голямо полицейско присъствие, но това така и не се случи.

В момента хората са доволни, че заради мигрантския натиск през селото минават редовно екипи на Жандармерията и Гранична полиция и тяхното присъствие до някъде гарантира сигурността им.