Случаи, в които лекар напуска болнично заведение и казва, че нещо в него не е наред, са много редки. Този обаче с македонския кардиохирург д-р Горан Миланов, бивш служител в бургаската кардиоболница „Аджибадем Сити Клиник” е първият за Бургас. Това съобщи пред Грамофона началникът на Районната здравноосигурителна каса д-р Стефко Георгиев. Думите му подкрепи и Тодорка Хаджиянева, началник отдел „Договаряне и контрол” към РЗОК – Бургас.

Двамата обясниха какви са резултатите от проверката по сигнал на д-р Миланов. Миналата година той подал жалба до РЗОК, НЗОК и здравното министерство с твърденията, че при операция на пациент в „Аджибадем Сити Клиник”  е надписана манипулация, която той отрича да е извършил. Интервенцията е направена на 11.10 миналата година. Това, което д-р Миланов твърди, че е направил на пациента, е четворен байпас. Дни по-късно кардиохирургът установява, че в епикризата е дописано и поставяне на пластика, което според него оскъпява клиничната пътека.

„Ние проверяваме документираната дейност, но не можем да проверим дали едно нещо е извършено или не. При проверката са отчетени разминавания в описаното в протокола и журнала. В епикризата присъства поставяне на пластика, която обаче не е вписана в оперативния журнал. Той е първият документ, който се попълва от основния оператор, непосредствено след операцията.

В сестренския протокол също липсва изписване на пластика. Ако по безспорен начин можем да докажем с нашите възможности, че има разминаване, минаваме на санкции. Ако обаче намерим някакво разминаване и не можем да докажем как то е станало, тогава сезираме Прокуратурата, което ще направим още днес”, обясни Тодорка Хаджиянева.

По думите й разследващите органи оттук нататък трябва да установят кой е дописал епикризата на бургаския пациент, това представлява ли престъпление от общ характер и следва ли за него да бъде  подвигнато обвинение.

Заради разминаването от РЗОК съобщи още, че кардиоболницата ще трябва да възстанови на НЗОК сумата по клинична пътека, която е на стойност 13 500 лева, допълни д-р Стефко Георгиев.

„Клитичната пътека е 119 и тя е отчетена подобаващо, но при проверката са установени разминавания в описаното и на това основание ние я сваляме”, уточни още началникът на РЗОК.

Той отказа да посочи какви обяснения са дали по случая от кардиоболницата. От РЗОК съобщиха още, че това не е първото й нарушение по други клинични пътеки. „Всеки месец сме в това лечебно заведение, както и в другите. Констатирани са много широк спектър от нарушения. Постоянно се проверяват и постоянно се санкционират за едно или друго нещо различни здравни заведения”, обобщиха от РЗОК.