Македонски медик алармира за фалшифициране на оперативни протоколи и лекари-фантоми в бургаската кардиоболница „Аджибадем Сити клиник”. Още миналия четвъртък Грамофона съобщи, че здравните власти проверяват болничното заведение заради сигнал за източване на Здравната каса.

Преди 6 месеца д-р Горан Миланов напуска шокиран болницата, където 7 години спасява човешки животи. Ето какво разказа кардиохирургът пред екип на Грамофона.

„Говорим за игра с човешки животи с цел финансови облаги. Това е нарушение на морала и етичния кодекс на българския лекар в тази страна. Никой не ти е дал специалността ей така случайно, за да фалшифицираш документи. Когато работех в болницата много пъти са ми казвали, че трябва да се фалшифицират документи, защото болницата била на загуба и аз винаги съм отказвал. Не мога да си сложа името зад някакви фалшификации.

Казвали са ми тук може да се добави нещо, за да извадим финансови дивиденти от Здравната каса, за да се покрият разходите на тази институция, заплатите на лекарите, което е безобразие. По 30 операции ако се направят в месеца, е предостатъчно за собствениците и за целия персонал. Те винаги са били на печалба”, възмутено разказва д-р Миланов. Той твърди още, че в болницата по документи  е назначен лекар-фантом, който обаче не се явява на работа. „Плащат му поне 2 000 лева заплата, а  зназначаването му е за да може да се усвояват пари по документи”, казва д-р Миланов.

Медикът практикува кардиохирургия от 17 години, като преди това е работил в софийската болница „Света Екатерина”. В Бургас идва през 2011 г.

„Надписването на оперативните интервенции започна да се случва след отстраняването на стария началник на Отделението по кардиохирургия д-р Тодор Якимов, по причини, че е бил финансово неизгоден за управата на „Аджибадем Сити Клиник”. Той беше отстранен от работа на 21 септември миналата година. В същия ден постъпи нов колега. При първата му операция още бе надписана интервенция, която не е правена.

Освен че бе направена фалшификация с комбинирана клинична пътека, в протокола пишеше, че операцията е извършена от д-р Якимов, който вече не бе на работа. Новият колега, д-р Казаков още нямаше договор с касата и за да се усвои тази клинична пътека, трябва в протоколите да фигурира името на човек, който има право да работи с касата. И затова беше написано името на д-р Якимов”, разказва още потресен д-р Миланов.

Първоначално той не разбрал какво точно се случва, тъй като всеки кардиохирург сам попълвал операционните протоколи. Месец след смяната на д-р Якимов с новия му колега, д-р Миланов излязъл за една седмица да се лекува от възпаления си плексит. Болничният му се удължил с още 2 седмици.

Последната операция, която медикът прави е на 11 октомври миналата година на бургаски пациент. „Оперирахме го с четворен байпас и след 4 дни излязох в болнични. Пациентът бе изписан на 22 октомври. Тогава вече не бях на работа. Винаги обаче следя хората които оперирам, а и се почувствах по-добре и реших да го видя. Дойдох в болницата и погледнах в системата, в която пишем епикризи и протоколи. С почуда забелязах, че освен четворния байпас, бе изписано, че на пациента е извършена и пластика на асцендентната аорта.

 Към всички документи има и сестрински протокол, който е много важен. В него също се описва каква интервенция е направена. Там обаче никъде не бе отбелязано, че е извършена въпросната пластика, която оскъпява операцията.

Във всяка една хирургическа институция си има и оперативен журнал, който се попълва собственоръчно от оператора. И това не може да се фалшифицира, защото е с мой подпис и всеки оператор го пише. Журналът е историята на една операция. Така се усетих какво всъщност става”, спомня си добре д-р Миланов.

По неговите думи подмяната на лист от епикризата е извършена именно защото е отсъствал. Д-р Миланов твърди още, че по случая е бил разпитан и неговият асистент, който не е потвърдил, че  нито той, нито д-р Миланов е преправил документа. Кардиохирургът има данни за още 6 фалшифицирани комбинирани операции в периода от 21 септември до 15 октомври.

„Нали ако се случи нещо с оперираните пациенти, близките им ще търсят отговорност от нас лекарите. Вие знаете ли при тежка операция, как винаги тръпнем докато не видим пациентите на контролния преглед. След моята операция с четирите байпаса лично съм обяснил на семейството какво е направено.

После обаче в епикризата пише, че е сложена пластика на асцендентната аорта. И ако нещо в последствие се случи с пациента, близките му могат да кажат: „Ето пластиката не е издържала или е спукана аортата. Или не дай си Боже този човек стигне до професор Начев, който ми е дал специалност. Ами ако се случи пациентът да умре, нали близките му ще ми търсят отговорност. Може да ми вземат за 5 години правата. Не само в България, но и в Европейския съюз, а и името ми отива по дяволите”, жалва се още д-р Миланов.

Здравното министерство вече е разпоредило проверка по случая. Пред Грамофона директорът на Районната здравноосигурителна каса /РЗОК/ д-р Стефко Георгиев съобщи, че проверката по случая е приключила и се очаква до дни да излезе решението от нея. Становище ще има и от д-р Тодор Якимов, който е републиканси консултант по кардиохирургия.

Екипът ни се свърза и с началника на бургаската кардиохиргия д-р Мариана Контева, която отказа какъвто и да било коментар по казуса. Междувременно от пресцентъра на „Аджибадем Сити клиник” в Бургас разпространиха писмо до медиите, че заради непосилен наем, са в риск от закриване.

 

Снимка: Виа Понтика