Здравните власти подхванаха бургаската кардиоболница „Аджибадем Сити Клиник” заради сигнал за източване на Здравната каса, научи Грамофона. Бивш служител от здравното заведение е подал жалба до здравното министерство и Националната здравноосигурителна каса. Той сезира институциите по повод извършена от него операция на бургаски пациент в началото на месец октомври миналата година.

 След изписване на болния, в епикризата му кардиологът с почуда забелязъл, че има надписана още една манипулация, която той не е извършвал. Тя обаче оскъпява интервенцията с 4 000 лева. Медикът разказа пред екипа ни, че той единствено е направил четворен байпас, но не и пластика, която в последствие била добавена в оперативния протокол.

Здравното министерство вече е разпоредило проверка по случая. От районната здравноосигурителна каса /РЗОК/ са излезли със становище, че допълнителната манипулация, вписана към епикризата, не съответства на реално извършената дейност, документирана в Оперативния протокол и не следва да бъде отчетена.

В отговора на /РЗОК/ пише още, че за констатираното нарушение на болничното заведение е съставен и връчен Протокол за неоснователно получени суми, като в срок ще бъде издадена Заповед за налагане на санкция.

И още: „За установяване разминаване относно извършване на пластиката, ще бъдат сезирани компетентните органи”.

Очаквайте подробности и коментар на институциите, свързани със сигнала!