В редакцията на Gramofona.com днес пристигна опровержение на наша статия, свързана с обвинения за източване на Здравната каса. Държим да уточним, че преди публикаването на въпросната статия, наш репортер се свърза два пъти с пиара на болницата Гергана Николова и с управителя на здравното заведение д-р Маряна Контева. Общо три пъти двете отказаха да коментират случая. Въпреки това, водени от добрата журналистическа практика, ние винаги сме смятали, че в един казус трябва да се чуят всички гледни точки, за да могат и нашите читатели да получат пълната и обективна информация. За това и сега публикуваме без редакторска намеса опровержението на Аджибадем Сити Клиник Бургас, въпреки отказите да представят тяхната гледна точка в деня на подготването на статията.

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

ОТ

„АДЖИБАДЕМ СИТИ КЛИНИК СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ПО КАРДИОХИРУРГИЯ БУРГАС“ ООД („Аджибадем Сити Клиник СБАЛК Бургас“ ООД), вписано в Търговския регистър към Агенция по вписванията с ЕИК: 200496519, със седалище и адрес на управление: гр. Бургас 8000, бул. „Стефан Стамболов“ № 73

 

               Г-ЖО УПРАВИТЕЛ И Г-ЖО ГЛАВЕН РЕДАКТОР,

  Обръщаме се към Вас с искане в медията Ви да бъде публикуван нашия отговор, по статия излязла на адрес: http://www.gramofona.com/zdrave/falshificirane-na-operacii-i-lekari-fantomi-v-kardiobolnicata-v-burgas на дата 03.02.2019 г., с която грубо се уронва доброто име и престижа на лечебното заведение, а именно:

„Аджибадем Сити Клиник Специализирана болница за активно лечение по кардиохирургия Бургас“ ООД няма да остане безучастна към публикуваната на 03.02.2019 г. във Gramofona.com статия със заглавие: „Фалшифициране на операции и лекари-фантоми в кардиоболницата в Бургас“.

В медията е публикувана поредната сензация, в която се твърдят недоказани обвинения за извършени нарушения и дори престъпления. Тиражирани са неистини изказани, както твърди медията, от д-р Горан Миланов (бивш служител на лечебното заведение).

За първи път името на болницата е въвлечено в интриги  като са използвани абсолютно безпочвени твърдения, без да са подкрепени с данни, доказателства или документи. Медийната атака от лицето Миланов неслучайно съвпада с други атаки срещу нашата болница с единствената цел е да я дискредитират. Подобни безотговорни изказвания и публикации пряко вредят на репутацията на лечебното заведение и имат като единствен резултат възникване на трудности за дейността на болницата. Това поведение от лицето Миланов е недопустимо, не само защото е в разрез с всякакви морални и етични норми, но и защото манипулативното и подвеждащо поднасяне на такава „информация“ цели като резултат единствено уронване на доброто име на лечебното заведение.

През последните два месеца дейността на Аджибадем Сити Клиник СБАЛК Бургас беше проверявана от Изпълнителна Агенция „Медицински одит“, от НЗОК, от РЗОК Бургас, включително и по жалби от Миланов, но  съответните органи и институции не установиха нарушения в дейността на лечебното заведение, а напротив - лъжливи и неверни се оказаха именно твърденията на лицето Миланов.

Тъй като Горан Миланов уронва безпричинно имиджа на лечебното заведение групата Аджибадем Сити Клиник заявява, че същият ще понесе съответната съдебна отговорност за действията и изказванията си, като бъдете сигурни, че същата ще понесе и всяка друга личност, медия или организация, разпространяваща неверни твърдения.

Вярваме и сме доказали, че доброто име е един от най-важните и стойностни активи на нашето лечебно заведение - доверието на пациентите и техните близки е безценно за нас и с него не бива да се спекулира лекомислено.

За съжаление, част от българските медии - като Вашата, не проявяват необходимата журналистическа етика и безотговорно цитират подобен тип информация и то по начин, който кредитира нейната достоверност.

Смятаме, че нормалната практика винаги е, дори преди публикуването на подобна омерзителна статия, да бъде дадено право на отговор на замесените в нея организации и лица - в случая обаче нито лечебното заведение, нито цитираните лекари, бяха потърсени за коментар, което подлага на силно съмнение безпристрастността Ви по случая, както и авторитета на практиките и способите Ви за събиране на информация.