Дебел съм, какво да правя? Защо съм толкова слаб, как да напълнея? Това са едни от най-честите въпроси, които много хора ежедневно си задават. Отговорите и съветите са на специалистите.  Днешната здравна тема в Грамофона Нюз е хранителни препоръки за възрастни и отслабване. Говори бургаският диетолог д-р Евелина Иванова.

Тя казва, че загубата на 2-4 кг мазнини от телесното тегло месечно, се смята за здравословна и може да бъде запазена във времето.

„Обикновено е достатъчно да намалите 500 – 1000 калории дневно, за да постигнете желаните резултати. За целтанамалете големината на порциите си и количеството на хляба с 1/3. Вместо масло, маргарин и хайвер, използвайте домашен пастет от извара, комбиниран със зелени подправки и сезонни зеленчуци”, съветва д-р Евелина Иванова.

Тя препоръчва на хората да достигат и поддържат теглото си нормално. „Ориентировъчно това е ръстът ви, изразен в см, от който трябва да извадите 100. Намаляването на наднорменото тегло с 7-10 % за 6-12 месеца, обикновено повлиява благоприятно всички рискови показатели”, казва още специалистът.

Д-р Иванова споделя, че е добре хората да разпределят храната на 3 основни и 2 междинни приема и да намалят консумацията на въглехидрати и животински мазнини.

„Ограничете консумацията на месо до 3-4 пъти седмично. Яжте риба  3 пъти седмично. Използвайте млека с масленост до 2 % и млечни продукти от краве и козе мляко. Поне 2 пъти седмично консумирайте бобови храни. Купувайте /приготвяйте/ хляб и тестени изделия от пълно- и едрозърнести брашна”, препоръчва бургаският диетолог.

Д-р Иванова казва, че често в организма на хората има дефицит на някои витамини поради различни фактори. Как да си ги набавим чрез храната, очаквайте продължение по темата!

Кабинетът на д-р Евелина Иванова „Активни и здрави” се намира в ДКЦ 2, к-т 110, гр. Бургас, бул. „Демокрация” 94

Телефон за връзка: 0887/313 849