Затлъстяването при децата като социален проблем започва още с появата на телевизията, интернета и персоналния компютър, налагащи прекарване на огромно количество време пред тези информационни средства. Тревожният анализ направи пред Грамофона бургаският диетолог д-р Евелина Иванова. Тя допълни, че основната предпоставка за затлъстяване е лишаването на децата от ежедневна физическа активност.

„Грижа на родителите е да им обяснят, че компютърът, таблетът, телевизията като придобивки на цивилизацията трябва да се използват само по предназначение.

Телевизионните реклами влияят върху психиката на децата, особено тези, свързани с храните. Непрекъснатото „висене“ пред екрана манипулира и деградира детското въображение”, казва още д-р Иванова.

Като други причини за затлъстяването на децата диетологът посочва прехранването, некачественото и неправилно хранене. Д-р Иванова допълва, че метаболизмът при децата се характеризира с възрастови особености и изисква специални хранителни потребности.

„В периода на детската и юношеска възраст нарастват ръстът и теглото, настъпват хормонални промени и протича усилен синтез на белтъци. Храненето при децата е съобразено с някои особености: в черния им дроб не могат да се натрупват запаси от гликоген. Ето защо хранителните приеми при тях трябва да са по-чести, отколкото при възрастните.

Активността на много ензими е по-ниска. Това води до повишен риск от хипогликемии /понижена кръвна захар/, т. е. децата не могат да извършват тежка и продължителна физическа работа. Това обаче не означава, че те не трябва да имат физическа активност. Напротив, наличието на такава ежедневно, съобразена с детския организъм, активира синтезните процеси”, обясни още специалистът.

Д-р Иванова обръща внимание на това, че от изключително значение за децата е приемът на белтъци. За момчетата във възраст 10-18 год, трябват 0,8 – 1,1 грама на килограм тегло, а за момичета 0,75 – 1,0 г/кг/тегло.

За да е разнообразно и балансирано храненето на децата, е необходимо да се приемат в достатъчно количество макронутриенти /белтъци, въглехидрати, мазнини/ и микронутриенти /витамини, минерали, микроелементи/.

Средният енергиен разход на ден за момчета е 2100 – 3000 килокалории, а за момичета 2100 – 2500 килокалории. Следователно на тези норми трябва да отговаря и калорийният прием.

Бургаският диетолог напомня още, че стилът на хранене се формира в училищна възраст. Д-р Иванова счита, че примерът на родителите е от основно значение за хранителното поведение на децата им, за контрола, вниманието и не на последно място култура на хранене и традиции.

 

Кабинетът на д-р Евелина Иванова „Активни и здрави” се намира в ДКЦ 2, к-т 110, гр. Бургас, бул. „Демокрация” 94

Телефон за връзка: 0887/313 849