Повечето хора с наднормено тегло се измъчват, скачайки от диета в диета и купувайки си всевъзможни таблетки за отслабване. Също така прескачането от един начин на хранене на друг е най-лошото нещо, което човек може да направи за обмяната на веществата си. Как можем да се преборим с  наднорменото тегло? Отговорите дава бургаският диетолог д-р Евелина Иванова.

Храненето на човек трябва да бъде разнообразно и да се прави 5-6 пъти дневно на малки порции. По думите на специалиста друго важно правило за здравословен начин на живот е храната да се сдъвква добре.

„Човек не трябва да се разсейва с разговори или с гледане на телевизия, защото така се пропуска моментът на засищане. То идва 20 минути след началото на храненето, наслаждавайки се на всеки залък. Това не само ще позволи да се намалят порциите, но и ще се подобри усвояването на храната и обменните процеси”, твърди още изявеният специалист.

Д-р Иванова казва, че организмът се нуждае от 100 г чисти белтъчини, което означава 200-300 г риба, нетлъсто месо, извара или яйчен белтък. Тя напомня, че трябва да се съкрати количеството приети въглехидрати до 100-200 г на ден, като в основни източници на въглехидрати се превръщат плодовете и зеленчуците.

„Да се консумира ръжен хляб, не повече от 100 г дневно. Рязко да се ограничат макароните. Картофите да са запечени, заедно с кората”, препоръчва още диетологът.

Д-р Иванова напомня и че е полезно да се консумират зеленчуци в пресен вид, защото в тях има много жизненоважни витамини и макроелементи, а и защото съдържат тартронова киселина, която пречи на въглехидратите да се превърнат в мазнини.

Медикът препоръчва от менюто да се изключат сладките плодове – грозде, фурми, сладки ябълки.

„Вредни са шоколадите, бонбоните и тортите. Те са опасни не само заради голямото количество рафинирана захар, която веднага се усвоява в кръвта, но и с другите си ненатурални компоненти, които нарушават обмяната на веществата”, обясни д-р Иванова.

 

Кабинетът й „Активни и здрави” се намира в ДКЦ 2, к-т 110, гр. Бургас, бул. „Демокрация” 94

Телефон за връзка: 0887/313 849