Д-р Евелина Иванова е поредният гост в здравната рубрика на информационен сайт Грамофона Нюз. Тя е един от най-изтъкнатите медицински консултанти по хранене и диететика в Бургас. Висшето си образование по медицина е завършила през 1991 г в МУ, гр. Варна. Практикува в сферата на здравеопазването над 25 години.

Разговаряме за метаболитния синдром и правилното здравословно хранене. Интервю на Грамофона Нюз с д-р Евелина Иванова.

Д-р Иванова, какво заболяване е метаболитният синдром?

-          Метаболитният синдром е съвкупност от коремен тип затлъстяване, измерено в областта на талията. При жените за заболяване може да говорим при над 80 см в талията, а при мъжете при над 94 см. При него се съчетават следните нарушения – високи триглицериди, нисък добър холестерол, повишено артериално налягане и повишена кръвна захар на гладно. Тази патология е често в сферата на преддиабета.

Колко опасно заболявание може да бъде затлъстяването?

-          Затлъстяването е едно от най-разпространените състояния, които крият риск за здравето на човек. Не по-малко опасен е метаболитният синдром, защото той не боли и много хора дори не знаят, че го имат. При пациенти с метаболитен синдром рискът за намаляване на продължителността на живота е значително по-голям. Над 3 милиона души в България са с наднормено тегло.

Какви са рисковете за хората с метаболитен синдром?

-          Те боледуват 3 пъти по-често от сърдечно-съдови заболявания, 5 пъти по-често от хора със захарен диабет тип 2, умират 2 пъти по-често от сърдечно-съдова смърт.

Кога хората развиват синдрома?

-          Над 30 % от хората развиват метаболитен синдром и не обръщат внимание на превенцията, а навременното му откриване може да предотврати много усложнения. Затова е много важно да се изследват редовно нивата на кръвната захар на гладно, общият холестерол и триглицеридите.

В каква възраст хората са най-застрашени от метаболитния синдром?

-          За съжаление това са все по-млади хора и дори деца. От изключителна важност е метаболитният синдром да се открие навреме, като включва редукция на килограми от 10 % още през първата година. Впрочем статистиките сочат, че ако човек се вземе в ръце и сам промени стандартите си на живот и хранене, би могъл да постигне до 60 % намаляване риска от диабет.

Кои терапии са най-важни в този момент?

-          Хранителната терапия е много важна, както и добрата физическа активност. Това са съвременните стратегии за лечение на наднормено тегло. Медицинските грижи включват много специалисти в екип, които регулират и контролират оздравителни процеси по специално изготвени програми.

Как да се храним здравословно?

-          Затлъстяването не е единственият резултат от нездравословния живот. То се свързва с живота в градска среда, прехранване, намалена физическа активност, психо-социален стрес. Лошото хранене е не по-малко опасно за бъдещите майки и техните деца. Българите не спортуват, а с различни тестени изделия закусват 26 % от семействата у нас. Приемането на свръхкалории се превръща в епидемията на нашия век и ако в борбата с едно заразно заболяване ни помага медицината, то с калориите всеки трябва да се справя сам.

Липсата на движение, неправилното хранене и стресът са основни причини за силното разпространение на наднорменото тегло и затлъстяването сред българите. Една трета от тях не се натоварват физически в ежедневието си. В същото време всички похапват добре. 55 % от българите смятат обяда за основно хранене и едва 9 % считат, че това е закуската. Все повече нараства делът на хора, които се хранят навън – те са една трета от всички.

Какво показва вашата практика, здравословно ли е менюто на българина?

-          Не, не е. 37 % от хората подбират храната според вкусовите й качества, а не според това дали е здравословна. За 48 % закуската включва кафе и баничка, при 43 % и други готови тестени закуски.

Почти една трета подбират за вечеря салата, пържени картофи и скара. На обяд този процент е по-малък. 43 % от българите ядат и между основните хранения. Обикновено те похапват вафли, шоколад и солети. На празниците 25 % преяждат, а по време на стрес това прави всеки осми.

Как да се преборим с наднорменото тегло, очаквайте в следващия материал по темата със съветите на д-р Евелина Иванова.

Кабинетът й „Активни и здрави” се намира в ДКЦ 2, к-т 110, гр. Бургас, бул. „Демокрация” 94

Телефон за връзка: 0887/313 849

 

Коя е д-р Евелина Иванова?

Д-р Евелина Иванова е медицински консултант по диетично и здравословно хранене, член е на Българския лекарски съюз и Българско дружество по хранене и диететика.

Квалифициран специалист е в следните области:  Вътрешни болести, Обща медицина, Хомеопатия, Хранене и диететика. Има квалификация по Съвременни аспекти в лечението на Захарен диабет тип 2, Клинична диетология, Лечение на затлъстяването.

Професионалните интереси на д-р Евелина Иванова са насочени към профилактика и лечение на: Наднормено тегло и затлъстяване при деца и възрастни; Метаболитен синдром: диагностика, лечение и профилактика; Диетично и здравословно хранене; Изготвяне на индивидуален хранителен и двигателен режим; Детокс-програми и терапия; Здравословен и активен начин на живот; Лечебна гимнастика за лечение на наднормено тегло и затлъстяване; Анти - ейчинг програми; Диагностика с биоскенер /над 245 показателя за здравословното състояние по органи и системи/; Бодиимпедансметрия с професионална японска везна "Танита" /сегментен анализ на теглото/.