Награждавайте се с нещо сладко 1-2 пъти седмично, но в количество около половин ваша длан и то за сметка на плода или хляба на дадено хранене. Това съветва читателите на Грамофона бургаският диетолог д-р Евелина Иванова. По думите й за да се храним здравословно, е нужно да разпределим храната си на 3 основни и 2 междинни приема.

„Намалете консумацията на въглехидрати и животински мазнини и ограничете тази на месо до 3-4 пъти седмично. Изключете млените колбаси и месните консерви от менюто си! Яжте риба 3 пъти седмично. Използвайте млека с масленост до 2 % и млечни продукти от краве и козе мляко.

Поне 2 пъти седмично консумирайте бобови храни. Купувайте /приготвяйте/ хляб и тестени изделия от пълно- и едрозърнести брашна”, съветва още д-р Иванова. Тя допълва, че е добре десертите да бъдат заменени с пресни плодове.

Д-р Иванова е на мнение, че употребата на газирани безалкохолни напитки би могла да се замени с рядък айран, доматен сок или минерална /изворна/ вода.

Диетологът предлага в менюто да се включва шепа обезсолени маслини поне 3-4 пъти седмично. Според специалистът е добре да се консумират тлъсти риби /скумрия, сардина, сьомга/, като приготвянето им да става на скара, фурна или във фолио, без допълнителни мазнини.

„Консумирайте сурови и готвени зеленчуци поне 2 пъти дневно. Осигурете си ежедневно 1-2 порции сезонни плодове и зеленчуци. Ограничете консумацията на сол и пикантни подправки. Гответе с минимално количество мазнина. Ограничете приема на алкохол! Пийте вода  в количество 30 мл/кг тегло”, съветва още д-р Иванова.

Според нея най-полезно е да се храним седнали, без да бързаме и извършваме друга дейност –четене, гледане на телевизия, работа пред компютър.

А храната по възможност да се приготвя у дома. „Вместо пържене и паниране използвайте печене, задушаване, готвене в съдове под налягане и в такива с незалепващо покритие. Внимавайте и с  т. нар. диетични храни. Те не могат да се консумират без ограничение и често съдържат скрити мазнини и захари”, казва още специалистът.

Вместо масло, маргарин и хайвер, д-р Иванова посочва използването на домашен пастет от извара, комбиниран със зелени подправки и сезонни зеленчуци.

Ограничаването на консумацията на яйчен жълтък трябва да е до 2-3 бр. седмично. Според диетолога не е добре да се храним със субпродукти /мозък, сърце, дроб, шкембе/, калмари, скариди, хайвер.

„Краве масло използвайте 1-2 пъти седмично, в количество равно на един Ваш палец. Към киселото мляко добавяйте предварително накиснат пектин, трици и мляно ленено семе. Внимавайте с обработката на въглехидратните продукти! От нея зависи бързината на усвояване на захарите. Не разварявайте прекомерно и не пюрирайте варивата, ориза, картофите, спагетите. Не белете плодовете и зеленчуците по възможност. Яжте самите плодове, а не приготвяйте сокове от тях”, препоръчва още д-р Иванова.

Ето и други нейни съвети, които биха могли да бъдат полезни при хранене:

Махнете солницата от масата и не посолявайте храната допълнително.

Овкусявайте салатата и ястията с повече зелени подправки, билки и лимонов сок; Обезсолявайте продуктите  /сирене, маслини и пр./.

Научете се да разпознавате чувството за глад от чувството за жажда. Пийте чаша вода или неподсладен чай около 30 мин. преди всяко хранене. При силно чувство за глад между храненията хапнете зеленчук с извара, сирене, яйце или изпийте чаша айран. Не преяждайте дори със зеленчуци. Това „разширява” стомаха!

Увеличете физическата си активност. Изберете физическо натоварване, което Ви доставя удоволствие и го правете поне 5 пъти седмично по 40-45  минути. Започнете с леки и по-кратки натоварвания и ги увеличавайте постепенно. Сменяйте темпото при натоварване, както и видовете физически упражнения.

Обърнете специално внимание на упражненията за коремната мускулатура. Ходете на работа и пазар пеша и не ползвайте асансьор. На всеки 2 часа прекъсвайте работа за десетина минути за упражнения, релакс или медитация. Усвоете и упражнявайте практики, подпомагащи релаксацията.

 

Кабинетът на д-р Евелина Иванова „Активни и здрави” се намира в ДКЦ 2, к-т 110, гр. Бургас, бул. „Демокрация” 94

Телефон за връзка: 0887/313 849