Два проекта за пречистване на отпадните води на Синеморец има Община Царево.

И двата са от преди няколко години, но така и не са реализирани, коментира пред Gramofona.com кметът Георги Лапчев.

По-рано днес той и директорът на ВиК Бургас инж. Ганчо Тенев са провели работна среща, на която са коментирани различните варианти за отпадните води на Синеморец. Както вече съобщихме, ДНСК поиска в селото да се наложи строителна забрана докато не се реши казусът с отпадните води.

Тръбата, която в момента ги изхвърля в залива Свети Яни, е незаконна и трябва да бъде затворена. Още през 2008 година това е трябвало да се случи, обявиха от строителния контрол.

„Имаме няколко варианта, по които можем да мислим. Но проблемът на Синеморец без участието на държавата няма как да се реши“, обясни инж. Лапчев и допълни, че тук трябва да има пречиствателна станция.

Модулът, който е изграден през 2001 год. и така и не е проработил е експериментален и е съобразен само с постоянното население на селото. Реално няма как да отговори на съвременните изисквания, коментираха ВиК експерти.

Постоянното население на Синеморец е 423 души, но през лятото техният брой достига 4-5 хиляди. Има проект, при който изграденият експериментален модул може да се използва като канално-помпена станция, която да води до пречиствателна станция. За да се осъществи обаче, общински терен трябва да бъде изведен от територията на природен парк „Странджа“.

„Площадката на станцията няма как да бъде изградена в природен парк. Министърът трябва да позволи този терен да бъде изкаран, за да я изградим. После, ако иска цялата пречиствателна станция да остави в обхвата на парка, но ни трябва възможност за изграждането“, коментира Лапчев. Този проект е подготвен още през 2018, но така и не е получил зелена светлина.

Преди няколко години Царево кандидатства и по още един проект, който можеше да реши проблема с отпадните води на Синеморец.

Там морската община трябваше да е партньор с общините Малко Търново и Сунгурларе и заедно да реализират проект за алтернативен начин на пречистване на водите. Идеята не е получила европейско финансиране, защото е срещнала отпора на няколко организации в България, обясни кметът.

Той уточни, че първият проект за пречиствателна станция отново е внесен за разглеждане в РИОСВ Бургас. „Надяваме се да се съобразят със сериозността на ситуацията да ни разяснят полезните ходове. Дано не се случи както досега – казват ни не може и приключват“, допълни още Георги Лапчев.

Кметът допълни обаче, че без реалната подкрепа на държавата проблемът няма как да се реши. Стойността на една пречиствателна станция е над 10 млн. лева, а това са средства, които местната администрация няма как да отдели.