Ако заровя канала, Синеморец ще се задръсти. Давате ли сметка какво ще се случи, ако тази тръба спре? Това коментира кметът на община Царево Георги Лапчев по повод глобата, която РДНСК му наложи заради изтичащите в морето отходни води на селото.

„Ние имаме предвиден терен за изграждането на пречиствателно съоръжение. Той обаче е нива. В момента тази нива няма как да промени статута си, защото нямаме Общ устройствен план. Отделно от това има нормативни уредби, които казват, че в защитените зони има специален ред за заустване на отпадни води“, допълни кметът.

Убеден е, че Общината сама не може да се справи и да изгради пречиствателно съоръжение. „Минималната цена ще е между 7 и 10 млн. лева. След това ще трябва да прехвърлим съоръжението на държавното дружество ВиК. Ние ще изтеглим заем, ние ще го плащаме, а ще го ползва ВиК.“

Лапчев смята, че в момента общинската администрация може единствено да си позволи да плаща глобите, но не и да намери трайно решение на казуса. „Представете си, че получавате 1000 лева заплата, но ви задължават да си купите кола за 100 000 лева. Ако не го направите – ви глобяват. Вие няма откъде да извадите тези 100 000. Значи ще предпочетете да си плащате глобите и да продължите да карате старата кола, защото не можете да си позволите новата“, обясни ситуацията Георги Лапчев.

Категоричен е, че няма как в момента тръбата да бъде спряна, защото това ще означава жителите на Синеморец да напуснат селото. Няма как обаче и местната власт сама да се справи с изграждането на скъпо съоръжение като пречиствателната станция или да си позволи дълбоководно заустване.

„Това е в прерогативите на държавата. Общината не може да си го позволи. Така че ще си платим поредната несправедлива глоба и ще се надяваме държавата все пак да погледне и на юг“, допълни още кметът на община Царево.