Временна забрана за строителство ще бъде въведена на територията на царевското село Синеморец. Това съобщиха от Дирекцията по национален строителен контрол. Причината е, че в селото няма работеща канализационна система и в момента отпадните води се изливат директно в морето.

Тръбата, която изхвърля непречистените води е незаконна и още през 2008 година е трябвало да бъде премахната, обявиха преди дни от строителния контрол. От там ще настояват община Царево и ВиК Бургас да намерят работещо решение, което да позволи канализационната система на селото да проработи.

От ДНСК напомнят, че още през 2001 год. е в Синеморец е изграден експериментален пречиствателен модул, който е трябвало да зауства отпадните води навътре в морето.

Съоръжението обаче не е проработило и се е наложило да се изгради колектор, който изхвърля отпадните води директно в залива Свети Яни. Модулът е изграден с финансиране от ПУДОС към Министерството на околната среда и водите.

От ВиК Бургас напомниха пред Gramofona.com, че по закон дружеството не изгражда пречиствателни станции или модули, а само ги стопанисва. Едно подобно съоръжение обаче струва между 10 и 15 млн. лева и е непосилен разход за една местна администрация.

Очаквайте и позицията на кмета на община Царево инж. Георги Лапчев.