Занимавам се с риболов отдавана. Колко отдавна ли? Още от дете придружавах баща си помагах при изобилния улов.
 
Ех, какви риби се хващаха тогава, но и реките бяха по-чисти и в морето нямаше толкова отпадъци. Риболовът ми е хоби, но то моето вече клони към мания.
 
В главата ми все  риби, лодки, въдици, мрежи! Пък седна ли на чашка с приятелите съм вече в стихията си. Истории бивали и небивали, който иска да вярва, който иска да не вярва. 
 
Случи се веднъж  като навлязохме  навътре в морето с лодката , като задуха един мощен морски вятър, настана едно вълнение, заклати се лодката като орехова черупка. Бре, ами сега на кой Господ да се моля, то иконата на Свети "Николай Чудотворец"е винаги в джоба ми, но като се изплаши човек забравя всичко.
 
В тихо и спокойно време сме все герои, но почне ли буря - Боже опази! Но за моя радост както се развали времето, тъй и ненадейно се оправи.   Огря ясно слънцето, утихна морето и аз се успокоих и ха сега идва моя час. Грабнах бързо въдицата, поставих стръв на куката, бях се запасил с кило скариди, метнах я в морето и зачаках.
 
То риба в тази мътна вода не се вижда, но пуста краста. Къде се заплеснах, куката празна, стръвта изядена. Е хайде  късметът с първия път не идва, че и с втория, третия. Ама на четвъртия опит!!!... Чудо невиждано каква риба се улови?! Това риба ли е, морско чудовище?! На риба прилича, ама не е ...

 
Около перките й се увили тънки лентички от найлонови торбички - висят като Коледни гирлянди! На главата й пробита пластмасова чаша! Леле мале, риба с шлем!!! Такива ли има вече в нашето Черноморие?! А на опашката някаква връв се усукала така майсторски, сякаш  авангарден дизайнер е изпробвал нов модел вратовръзки! 
 
Че как е живял този рибешки мутант?! Имало с какво да се похвалим. Хем и за плашило става, то кой ли да плаши, че не остана  риба в морето. Нас хората да уплаши, че да се стреснем и да спрем да изхвърляме боклуци в морето!!! Бълва човешката цивилизация отпадъци уж все решения търсим, ама проблемът си стои и все по- остър става. 
 
Ей така си седя в лодката и размишлявам това "умно" човечество ще съумее ли да вземе нещата под контрол?! Аз мисля в тези широки мащаби, рибата - плашило удря с опашка и подскача, а пластмасовите й висулки описват виртуозни кръгове!.. Ха сега да й направя и една снимка за Фейсбука. 
 
 
 
Автор: Иванка Станкова
6.