Жълтата маркировка на крайбрежната алея в Бургас, обозначаваща място за преминаване на велосипедисти, се премахва. Общински служители изстъргват линиите една по една със специална машинка, видя репортер на Gramofona.com. Заличаването на велоалеята започва от страната на Капаните и този следобед стигна до района пред ресторант „Воденицата“.

От Община Бургас съобщиха, че действията са предприети заради сигналите за конфликти при едновременното използване на крайбрежната алея от пешеходци и велосипедисти. Особено през летния сезон, когато в морската градина е пълно с разхождащите се хора, се създава неприятната ситуация пешеходците да не могат да се разхождат спокойно по алеята, а тези на колела - да управляват безпрепятствено велосипедите си.

Казусът за въпросната велоалея влезе през септември и в Общинския съвет на Бургас. Председателят на комисията по туризъм Живко Табаков внесе докладна записка за нейното премахване. На заседанието на местния парламент се разгоря спор, продължил повече от час. Съветници от всякакви парламентарни групи се изказаха „за“ и „против“ заличаването на жълтата маркировка, като крайният резултат беше конфликтната велоалея да остане на мястото си.  

Сега обаче от Община Бургас са решила да я премахнат, като обещават заличаването на маркировката по цялата дължина на алеята да приключи до няколко дни.

Едновременно с това до края на годината бургазлии могат да изпращат на адрес bezopasnost@burgas.bg своите предложения за това как и от кого това пространство да бъде използвано по общоприемлив начин и с най-малко предпоставки за физически и вербални сблъсъци. Те ще бъдат събрани и разгледани в общинската Комисия по безопасност на движението, а след това възможните решения, подкрепени с най-много гласове, ще бъдат внесени за решение в местния парламент.