Съветници от местния парламент дебатираха повече от час за съдбата на велоалеята на крайбрежната в Морската градина. Пръв дали е законна поиска да разбере общинският съветник Живко Табаков, който заедно с още няколко колеги внесоха докладна записка за премахването на велоалеята.

Освен това те установили, че има разминаване между пътните знаци и маркировката, като на места до велоалеите е поставен знак Г15, който оказва, че това е задължителен път само за пешеходци.

„Велоалеята е законна, защото е маркирана. Нека да е ясно на всички, че нарушение няма, защото е изградена по проект. В Наредбата за планиране на комуникационно- транспортните системи се казва, че алеите в парковете могат да бъдат и за велосипедисти”, обясни зам.-кметът по строителство инж. Чанка Коралска.

Според нея общинският съвет не е органът, който трябва да реши проблема. По думите й Комисията по безопасност на движението е тази, която трябва да възложи на Общината изготвянето на проект за велотрасе в Приморски парк.

„Крайбрежната алея е пешеходна зона и на първо място трябва да следим за безопасността и здравето на хората. Какво чакаме? Някой да бъде убит ли!”, стигна по-далеч Георги Дражев от НФСБ. Според него веломаркировките трябва да незабавно да бъдат изтрити.

Колегата му Георги Дракалиев от ГЕРБ бе на мнение, че не вижда как въпросната велоалея може да се премахне. „Как ще забраним на бургазлии да карат колело? Вярно е, че има конфликти, но конфликти има и между водачи и пешеходци. И какво да направим в този случай-да забраним автомобилите ли?”, попита Дракалиев.

Най-младият общински съветник Румен Ангелов от ГЕРБ обяви, че мястото на велоалеята не е на крайбрежната. „Смятам, че в Бургас има велоалеи на много неподходящи места, а тази конкретно е на много конфликтна точка. Не смятам, че трябва да я има там, защото пешеходците са много повече от велосипедистите”, обясни Ангелов.

Димитър Людиев от ГЕРБ бе категорично против премахването й, докато не се измисли алтернативен вариант. Според него изтриването й щяло да доведе до объркване сред бургазлии.

След дълги спорове съветниците гласуваха с 14 гласа „за”, 3 „против” и 18 „въздържал се”. Така напрактика те решиха конфликтната велоалея да остане на мястото си.

Пред Gramofona.com Живко Табаков коментира, че идеята на докладната не е била да противопоставя пешеходци и велосипедисти, а да се потърси вариант за безопасност и на двете страни.

„Ако бяха приети и трите точки, маркировката щеше да се заличи, като алеята стане временно споделена, докато не се намери вариант колоездачите да ползват друга алея с приоритет”, обясни още Табаков.