Днес, 15 септември, стартира новата учебна 2021/2022 година за учениците от двете училища на територията на община Царево. В тях ще се обучават около 800 ученици от първи до дванадесети клас, съобщиха от пресцентъра на общината.

Средно училище ,,Никола Йонков Вапцаров‘‘ в гр. Царево и Основно училище ,,Св. Св. Кирил и Методий‘‘ в гр. Ахтопол приеха новите първокласници от общината.

По традиция празникът в Царево започна с тържествено издигане на националния флаг и изслушване на химна на Република България. На мероприятието присъстваха кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев, Таня Янчева - председател на Общински съвет Царево, Мария Конярова – секретар на Община Царево, заместник-кметовете Георги Стоянов и Марин Киров, Таня Янева – директор дирекция ОЗКССД, директорът на училище ,,Н. Й. Вапцаров‘‘ –  Даниела Фелонова, зам.-директорите Диляна Петкова и Калина Овагемова, учители, ученици и родители. Директор Фелонова поздрави всички ученици и учители с настъпването на новата учебна година: ,,Скъпи ученици, желая ви една успешна учебна година. Успехът в живота започва от ученическата скамейка. Бъдете отговорни и ще постигнете целите си.‘‘

От своя страна кметът на общината инж. Лапчев също отправи своя поздрав към всички присъстващи на празника:

,,Днес отново е петнадесети септември – началото на новата учебна 2021/2022 г.! В този празничен ден, пожелавам на всички ученици, преподаватели и родители здрава и ползотворна учебна година. На вас, ученици - да уважавате своите учители и да черпите с пълни шепи от техните мъдрост, знания и опит. Предстои ви поредната година на усилен труд, защото образованието е изключително важно.

Честит петнадесети септември! На добър час!“

По традиция всички първокласници от двете учебни институции получиха подарък от кмета на община Царево – комплект с необходими учебни пособия за постъпване в първи клас и книжка с български народни приказки. Директорът на училището Даниела Фелонова предаде ключа на знанието на първокласниците, като им пожела една ползотворна учебна година, която да бъде много успешна и изпълнена с много радостни преживявания.

Празничен ден бе и за децата, посещаващи ДГ ,,Ален мак‘‘ град Царево и ДГ ,,Делфинче‘‘ град Ахтопол. Дворовете на детските градини бяха украсени празнично по повод първия учебен ден. Малчуганите с радост и вълнение прекрачиха прага на детските градини.