Учители, ученици и родители се събраха в двора на училище „Любен Каравелов“, за да отпразнуват първия учебен ден. Не всички класове можеха да се съберат заедно заради противоепидемичните мерки.

Най-развълнувани бяха първокласниците. Петя от Iг клас се похвали пред екипа на Gramofona.com, че голямата й сестра, която започва седми клас в същото училище, я е научила да решава задачи по математика. Така тя вече знае, че 1+1 прави 2.

Ето какви съвети дадоха второкласниците на бъдещите ученици:

Първо раничко станете, че от днес сте ученици. Куклите си оставете и игрите на войници.

Второ – да не ви се дреме никога в час, вече лягайте навреме в един и същи час.

В първи клас е интересно – пишем буквички, чертички… Учим се да пеем песни, думите делим на срички. На урок не се говори, само слушайте, помнете. По стени и по огради името си не пишете.

Другото е, то се знае, щом звънне звън, литваш да играеш докато е светло вън.

В двора на училището имаше кутии за дарения, в които се събират пари в помощ на третокласничката Кристин, която се нуждае от спешна операция и рехабилитация в чужбина, за да проходи. По време на тържеството нейните съученици се редиха на опашки пред кутиите с надеждата да й помогнат.

На откриването на учебната година присъстваха областният управител Мария Нейкова, председателят на Общинския съвет Севдалина Турманова, общинският съветник от ГЕРБ-СДС Калояна Живкова и бившият депутат от ГЕРБ Евелина Василева.

„Вземете от нас всичко. Черпете с пълни шепи от нашите знания, мъдрост, опит и обич. Бъдете любознателни и мечтайте. Слушайте учителите си, но изберете сами посоката на своето развитие, а те ще ви помогнат да я откриете. Както е казал Сократ – във всеки от нас има по едно слънце, дайте му възможност да изгрее“. С тези думи директорът на училището Пепа Марчева поздрави учениците.

Севдалина Турманова припомни, че на датата 15-ти септември се отварят вратите на най-безценното – знанието, приятелствата и мечтите, а областият управител на Бургас поздрави учителите за тяхната креативност и иновативност през последните две години.