На 13 март в Английската гимназия ще се проведе родителска среща.

Основната тема, която ще се коментира е въведеният от началото на месеца дрескод в училището, разбра Gramofona.com.

Новите ограничения не се харесаха на част от децата и родителите им. Вече има и заявления в Образователния инспекторат, съобщи началникът на РУО инж. Виолета Илиева. Според нея с въвеждането на цветови ограничения в Английската гимназия не се нарушават законови разпоредби.

„Тук не говорим за униформа или за елементи от униформата. Приели са облеклото да бъде прилично. Да няма дълбоки деколтета, скъсани дънки, анцузи и клинове“, коментира Илиева. Според нея ако децата се съобразят с изискванията за прилично облекло, ръководството на гимназията ще се съгласи на компромис и ограниченията за цветовете на дрехите ще отпаднат.

„Нека ги накараме да бъдат прилични, да приличат на ученици. Тогава ще се направи и компромис с конкретизирането на цветовете. Идеята е тези скъсани дънки, тези клинове да не се носят, да спрем с тези демонстрации. Винаги се прави разумен компромис когато нещата са прилични и са в рамките на стандарта“, допълни Илиева.

На 4 март голяма част от учениците в Английската гимназия отидоха на училище облечени в черно в знак на протест срещу новите правила. Децата заявиха, че предпочитат да носят униформи, но не са съгласни насилствено да променят гардероба си в средата на учебната година.