Ученици от Английската гимназия в Бургас се заканиха, че днес ще се появят в неподходящо облекло и няма да влязат в час. Причината – от 1 март в езиковата гимназия е въведен дрескод, който ядоса част от децата и техните родители. Още на 20 февруари Педагогическият съвет е приел промени в Правилника на училището, с което се поставят ограничения за облеклото на учениците.

ДОПУСТИМИТЕ ЕЛЕМЕНТИ НА ОБЛЕКЛОТО:

1. Момчета: 1.1.тениска, риза, блуза, пуловер, поло с дълъг или с къс ръкав в един от следните цветове: бял, червен, син, сив; 1.2.панталон/дънки в един от следните цветове: черен, тъмносин, тъмносив, тъмнокафяв.

2.Момичета: 2.1.тениска, риза, блуза, пуловер, поло с дълъг или с къс ръкав в един от следните цветове: бял, червен, син, сив; 2.2.панталон/дънки/пола/рокля в един от следните цветове: черен, тъмносин, тъмносив, тъмнокафяв. 3.Тениска с логото и името на гимназията.

НЕДОПУСТИМИТЕ ЕЛЕМЕНТИ НА ОБЛЕКЛОТО и външния вид на учениците:

къс, 3/4 и 7/8 панталон; панталони с ниска талия, тип шалвари, размъкнати, нарязани, увиснали, в ярка цветова гама и с шарки; анцуг и трикотажен клин; дълбоко деколте; къса пола; къса блуза и бюстие; прозрачна дреха; потник; джапанки; нецензурни изображения и текст по дрехите и аксесоарите; дрехи, рекламиращи алкохол, наркотици, тютюнопушене, секс и насилие; силен грим.

Гратисният период за децата е бил 1 март, обясни директорът на Английската Жаклин Нейчева. Според нея напрежение в гимназията няма, а това, което се случва е „реакция на деца, които са в по-трудна възраст и които по правило винаги са против спазването на правилата“. Според Нейчева всички деца са подписали декларации за информирано съгласие, а правилата са били публикувани и в сайта на училището.

Тя уточни, че всички деца имат тениски с изисканите цветове, защото ходят с такива в часовете по физическо. Въвеждането на цветови ограничения е първата стъпка към въвеждането на униформи в гимназията, уточни директорът. Тя допълни, че единствената новост в Правилника са цветовете за блузите на децата. „Скъсаните дънки, анцузите и клиновете са забранени отдавна“, допълни Нейчева.

В 12,50 часа възпитаниците на Английската ще се съберат в двора на училището. Директорът обеща да слезе при тях и родителите им, но е категорична, че драма няма, а гратисният период от 10 дни е бил достатъчен, за да реагират адекватно всички страни.