С черни блузи се появиха част от учениците на Английската гимназия в Бургас. Цветът обаче е забранен в тяхното училище, защото от началото на месеца в езиковата гимназия има дрескод.

Голяма част от децата днес се обявиха срещу решението на директора Жаклин Нейчева, която въвежда ограничение в облеклото на децата. Решението всъщност е на Педагогическия съвет и е от 20 февруари. Тогава е обявено, че от 1 март децата могат да влизат в час само ако блузите им са в бяло, червено или синьо. Това, естествено, ядоса повечето ученици.

„Защо ме ограничават в цветовете, които нося? Защо въобще се въвеждат забрани след като от другата година ще имаме униформи“, недоволстваха част от учениците. Много от тях признаха, че нямат нищо против униформите, напротив.

„Така ще ни е много по-лесно. Сутрин ставаш и си обличаш униформата. Обаче сега да ме карат да си купувам нови дрехи, защото не отговарят на цветовете…“, коментираха деветокласници. Осмокласничка беше върната от час, защото на тъмносинята й блуза има надпис от камъчета.

„Блузата ми била с камъчета, глупости. Има деца в нашето училище, които не могат да си позволят да си купуват нови дрехи. Какво правим? Казаха ни, че не сме погребални агенти и за това не можем да носим черно, а в същото време учителите ходят в черно“, обясни още Румяна.

По-рано днес директор Нейчева заяви, че няма изискване блузите на децата да са едноцветни, единственото, което е забранено са неприличните надписи. Жаклин Нейчева лично проверяваше днес учениците, които влизат в сградата на гимназията.

Тъй като учениците обявиха и в социалните мрежи за своя протест, днес в училището имаше и полицейски екип.