Министърът на образованието Красимир Вълчев е коментирал пред журналисти ситуацията с недоволството на ученици в Английската гимназия в Бургас срещу въведения задължителен дрескод от ръководството на училището, съобщи агенция „Фокус“. Вълчев е заявил, че това е училищна политика.

„Всъщност между различните училища винаги ще има деление, но вътре в едно училище не е желателно да има различия. И униформите са полезни от тази гледна точка, че създават отношение и култура към училището, намаляват усещането за различие“ – е заявил образователният министър.

На въпрос дали трябва да има изисквания за "дрескод", за да не ходят учениците със скъсани дънки в училищата, министър Вълчев е казал, че "за всички - и за учениците и за учителите, облеклото трябва да е благоприлично и да съответства на това, че са ученици, а на учителите - да съответства на служебното им положение, защото училището е образователна институция и е нормално да има правила", предаде БТА.

Вълчев е обяснил и че към момента МОН няма намерение да предлага въвеждането на задължителни униформи във всички училища. „По принцип една такава политика е полезна, но трябва задължително да бъде обсъдена с родителската общност във всяко едно училище. Когато става въпрос за гимназия, може да се обсъжда и със самите ученици“, е посочил министърът.