Д-р Евелина Иванова е един от най-изтъкнатите медицински консултанти по хранене и диететика в Бургас. Висшето си образование по медицина е завършила през 1991 г в МУ, гр. Варна. Практикува в сферата на здравеопазването над 25 години. Специалистът представя за първи път в Бургас програмата за отслабване под медицински контрол „Евродиет”. Интервю на Грамофона нюз с д-р Евелина Иванова.

Д-р Иванова, нека припомним какво представлява методът за отслабване Евродиет?      

-  Историята му започва от д-р Бърнард Пийнън (общопрактикуващ лекар, специалист по здравословно хранене). Protein System SA е водеща компания в Европа в регулиране на теглото под лекарско наблюдение. Тя предлага на лекарите и техните пациенти оригинална концепция, уникална с това, че е едновременно лесна за спазване и изключително ефикасна – методът Eurodiet, основававащ се на 3 фундаментални принципа. Още от създаването си Protein System SA винаги се е фокусирала върху здравето на пациентите и превенция на риска чрез разширяване на мрежата професионалисти до повече от 5000 лекари в Европа.

Кои са продуктите, които можем да си изберем?

-  Предлагат се изключително нискокалорични, високопротеинови и нисковъглехидратни продукти с разнообразен вкус и консистенция - супи, десерти и шейкове, омлети, паста, готови за консумиране ястия, мусове, горещи/студени напитки, както и междинни закуски – сладкиши. Те посрещат нуждите както на пациентите и правят придържането към диетата приятно и лесно.

Как е създадена програмата Евродиет?

-  За да помогне фундаментално на хората да променят отношението си към храната и храненето. Първите 72 часа могат да се окажат трудни за някои – това обаче продължава за кратко и много хора започват да изпитват чувство на удовлетворение и благополучие, веднъж щом се настроят към програмата.

Д-р Иванова, кой може да използва програмата Евродиет?

-  Методът Евродиет може да се използва при всички пациенти, които желаят да отслабнат и които нямат непоносимост към някоя от съставките, съдържащи се в продуктите яйца, мляко и млечни продукти, протеин, глутен, аспартам. Методът Евродиет помага за бързото подобряване и нормализиране на няколко биомаркера: диабер тип 2, нетолерантност към въглехидрати, дислипидемия.

Това е и предпочитаният избор при лечение на пациенти с хипертония, хронична дихателна недостатъчност и сънна апнея. Необходимо е с цел облекчаване на състоянието при артроза (бедра, колене) или остеоартроза. Методът блaгоприятства също и ефекта на други специфични лечения, например при венозна недостатъчност. Евродиет е ефективен и по време на менопауза, едновременно с или без хормонално-заместваща терапия. 

С какво се характеризират продуктите на Евродиет?

-  С високо съдържание на протеини (средно 65%), които имат различен произход - млечни протеини, яйчен белтък, растителни протеини (соя, пшеница, грах). Използваните протеини имат високи хранителни качества-  техният коефициент на усвояване достига до 95%.

На какво друго са богати продуктите Евродиет?

-  Предимно на разтворими фибри. Много научни и епидемиологични изследвания показват, че диета, бедна на фибри, води до редица неблагоприятни последствия.

Разтворимите фибри имат благоприятен ефект върху въглехидратната обмяна, защото намаляват постпрандиалната хипергликемия и хиперинсулинемия. Те предпазват от развитие на сърдечно-съдови рискове като холестеролемия. Разтворимите фибри имат и пребиотичен ефект- те стимулират растежа на бифидобактериите като по този начин защитават стомашно-чревния тракт от патогени.

Какво показват изследванията на диетолозите – намалява или се увеличава консумацията на фибри от пациентите?

- Консумацията на фибри е силно намаляла през последните няколко десетилетия (от 31 гр. на ден в началото на миналия век до по-малко от 16 гр. на ден днес). Имайки предвид колко е голямо значението на баластните вещества за здравето, идва необходимостта ежедневната консумация на фибри да се увеличи.

Продуктите Евродиет съдържат и значително количество омега - 3 мастни киселини. Те предпазват от развитието на сърдечно-съдови заболявания, спомагат за по-малкото съсирване на кръвта и предпазват от инфекции. Те също могат да участват в нормалната функция на нервите, имат влияние върху настроение и в превенцията на някои вида рак.


Програмата Евродиет преминава през 4 фази и в следващите материали д-р Иванова ще ви запознае с всяка една от тях.

Ако искате лично да се консултирате с нея, може да го направите в кабинета й „Активни и здрави”, който се намира в ДКЦ 2, к-т 110, гр. Бургас, бул. „Демокрация” 94

За запазване на час при специалиста: 0887 313 849.