Хората, които държат на здравословното хранене и отслабване могат да се възползват за първи път в Бургас от програмата за отслабване под медицински контрол Евродиет. Кампанията е на диетолога и Евродиет консултант за Югоизточна България, д-р Евелина Иванова.

Методът за отслабване Евродиет е базиран на кетогенната диета. В последните години това е един от най-разпространените хранителни режими. Хората го харесват, защото за разлика от повечето диети, при кетогенната не се гладува, а месото не е табу.

Кетогенна диета – медицински факти

Кетогенните диети продължават да привличат вниманието на специалистите и през последните 30 години са проведени множество научни изследвания, доказващи предимствата  и ефективността им при  различни медицински състояния.

Множество научни изследвания доказват, че нисковъглехидратните диети са ефективни за намаляване на телесното тегло, понижаване плазмените нива на триглицеридите, понижаване нивата на глюкозата на гладно, намаляване на хиперинсулинемията, понижаване на кръвното налягане. По тази причина някои автори дефинират метаболитния синдром като група маркери, реагиращи на въглехидратна рестрикция. Кетогенните диети позволяват по-добра селективна редукция на телесното тегло за сметка на мазнини, при запазване на мускулната маса.

На базата на световния опит в борбата със  затлъстяването  френската фирма PROTEIN SYSTEM разработва метода Евродиет, съчетаващ предимствата на протеиновите кетогенни диети с изграждането на здравословни хранителни навици, съобразени с общоприетите препоръки за здравословно хранене.

Продуктите Евродиет съдържат протеинов микс с много висока биологична стойност, което позволява запазване на мускулната маса. Съдържанието на есенциални мастни киселини и минимални количества наситени мазнини, както и обогатяването им с микронутриенти и фибри, позволява да бъдат избегнати основните недостатъци на другите високопротеинови диети. Постепенното преминаване към балансирано четирикратно хранене и изграждането на здравословни хранителни навици е изключително важно за постигане на дългосрочен контрол на телесното тегло.

Предимства на нискокалоричните кетогенни диети

Кетогенни са всички диети, при които дневният прием на въглехидрати е под 100 грама.

При нискокалоричните кетогенни диети е ограничен както приемът на въглехидрати, така и общият калориен прием (800-1200ккал/ден).

Множество иследвания доказват безопасността и ефикасността на тези диети при хора с Индекс на телесната мазнина над 30 (6).

Потенциалните ползи от този тип диети са предмет на сериозен научен интерес през последните 40-50 години. Някои са добре проучени, а други  са били наблюдавани по-често  при хора, спазващи нисковъглехидратни диети, но има нужда от допълнителни проучвания.

Научно доказани ползи от кетогенните диети:

•             По-голяма загуба на тегло в сравнение с диети с ниско съдържание на мазнини

•             Загуба на тегло за сметка на мазнини, при запазване на мускулната маса

•             Подобряване плазмените нива на триглицеридите

•             Намаляване на кръвната захар за диабетици и хора в преддиабетно състояние

•             Повишаване плазмените нива на HDL холестерол

•             Подобрена чувствителност към инсулин

•             Понижаване на високото кръвно налягане

•             Понижаване плазмените нива на инсулин

Често докладвани ефекти от кетогенните диети

Пациентите, спазващи нисковъглехидратни диети, често съобщават за следните субективни ползи:

•             усещане за повече енергия

•             намалява влечението към сладки храни

•             по-добра концентрация и памет

•             подобрено настроение, емоции

•             подобряване на зъбна хигиена (по-малко зъбна плака, подобряване на здравето на венците)

•             намаляване симптомите на предменструален синдром

•             подобряване на външния вид на кожата

 

Д-р Евелина Иванова е Евродиет консултант за гр. Бургас и Югоизточна България. Нейният кабинет „Активни и здрави” се намира в ДКЦ 2, к-т 110, гр. Бургас, бул. „Демокрация” 94

За запазване на час при специалиста: 0887 313 849.